Седми Српски новогодишњи концерт у Бечу

Српски новогодишњи концерт у Бечу, седми по реду, одржан је 13. јануара 2018. у организацији одбора Просвјете у Аустрији. Одржан је у центру Беча, у свечаној сали трећег магистрата, која по лепоти и акустици спада у елитне концертне просторе у Аустрији.

Концерту су присуствовали бројни гости из дипломатског кора, уметници, медијски и културни посленици, јавне личности, као и многи други пријатељи и поштоваоци Просвјете. Био је присутан велики број аустријских посетилаца и званичника, саопштава Просвјета Аустрија.

Као и ранијих година, била је то права прилика да се бечлије упознају са српским обичајима и традицијом, а да се српска заједница у Аустрији и Бечу поносно покаже у правом светлу и прослави свој традиционални празник.

Сала је била пуна, а међу почасним гостима су били представници амбасада и дипломатских мисија Србије, Црне горе, БиХ, представништва Републике Српске, изасланство владике Андреја, свештенство, чланови парламента града Беча, гости из Аустрије, Србије и региона.

Пред почетак концерта, потпредседница Просвјете, Светлана Матић свечано је уручила Просвјетину Повељу Александру Чотрићу, писцу, сатиричару, народном посланику у Скупштини Србије и пријатељу Друштва, за подршку у промовисању српске културе, језика и идентитета. Честитајући Српску нову годину присутнима, Александар Чотрић је рекао да Просвјета на прави начин репрезентује српску културу и традицију у Аустрији и да је једна од најозбиљнијих, најорганизованијих и највреднијих српских организација у целокупном српском расејању.

Концерт је отворио Мали хор Просвјете који воде Вера Симић и Јелена Крстић, интонирањем српске и аустријске химне и пригодним мелодијама. Овације публике нису изостале. У програму су учествовали талентовани уметници - изузетни пијаниста Владимир Милошевић, професор на Катедри за клавир Факултета музичке уметности у Београду, који је одушевио извођењем дела Баха, Равела и Рахмањинова; виолинисткиња Тања Пауцановић и интернационал бенд презентовали су материјал са албума Фантазија, инспирисаног традиционалним влашким мелодијама. Андреа Николић је све изненадила врло модерном изведбом мотива старих севдалинки на виолини.

Аплаузи су се смењивали са атрактивним наступима, а на концу су специјални гости концерта - ансамбл Зоруле, својим тамбурицама подигли публику на ноге, својеврсним музичким путовањем кроз пределе Србије. Концерт зу завршили мелодијом Марш на Дрину уз активну пратњу и овације присутне публике.

Председник Просвјете Срђан Мијалковић захвалио је свима који су помогли да овај концерт, као и претходни, буде на високом нивоу. Подсетио је да је важно градити мостове међу културама и народима и да је идеја и организовање оваквог концерта један од најбољих начина за то. На концу је приређено и лепо изненађење - Мијалковић је нашој прослављеној пијанисткињи Наташи Вељковић свечано предао почасну чланску карту Просвјете, за дугогодишњу помоћ и подршку у припреми и организацији Просвјетиног Српског новогодишњег концерта у Бечу. Громки аплаузи, цвеће, поклони и бројне похвале аустријских и српских посетилаца означили су успешан завршетак овогодишњег концерта.

Програм су на српском и немачком језику надахнуто водили млади чланови Просвјете Весна Шпирић, Кристина Томић, Урош Уљаревић и Никола Прерад, који су показали да младост и искуство могу ићи руку под руку.

После концерта, Просвјета је организовала и свечани дочек Српске нове 2018. на коме су учествовали пријатељи и чланови Друштва. Тон су и на дочеку давали тамбураши ансамбла Зоруле, па су се задовољни гости разишли тек у раним јутарњим сатима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво