Савезова златна заслуга за народ

Поводом 9. јануара, Дана Републике Српске, председник Републике Српске Милорад Додик одликовао је, у Палати Републике, у Бањалуци, заслужне институције и појединце који су дали немерљив значај очувању Републике Српске.

Својевремено, Добрица Ћосић је Републику Српску називао једином и најскупљом ратном победом српског народа у другој половини двадесетог века. Републику Српску након тог људског крварења не престају да погађају тектонске политичке промене у свету и снажни сеизмички таласи геополитичког претумбавања.

Њена политичка егзистенција и статус трајне категорије за српски народ након 26 година данас су пред највећим изазовима. За заслуге у области хуманитарног и духовног рада, доприносећи управо општој афирмацији Републике Српске, Савезу Срба у Румунији, односно, председнику Огњану Крстићу, додељена је Медаља заслуга за народ. Савезу Срба као чувару културе, традиције и српског језика подстрек и наду у тој просветитељској и покровитељској мисији пружа, заправо, Република Српска.

Посебну пажњу Савез Срба у Румунији и српски народ настањен у Румунији посвећује сарадњи и јачању односа са матицом, а Републику Српску сматра за другу матицу, стога су и везе нераскидиве и јаке, као део једног јединственог националног корпуса и народа којем припадају и чију културу, свој матерњи језик, богато духовно и историјско наслеђе чувају.

Република Српска је могла да се увери да у Србима из Румуније има пријатеље и браћу који мисле на њу када су значајна материјална и финансијска средства била упућена најугроженијим становницима Републике Српске и Србије.

Током прошлих година развијала се значајна културна сарадња и заједнички пројекти међусобне културне размене и повезивања, а све у циљу остваривања заједничких интереса у области материјалне и нематеријалне културе, као и упознавању народа две државе са културном баштином и вредностима српског народа из Румуније и Републике Српске. Савез Срба у Румунији, као утицајни фактор на политичком и административном плану, омогућио је сарадњу Бањалуке и Темишвара, тако да данас ова два града представљају градове побратиме и активно учествују у заједничким пројектима. Нарочито постоји намера и расположење да се овакав вид сарадње прошири и на два Универзитета, поготово што у оквиру темишварског универзитета делује Одсек за србистику.

"Данас нам је и најлакше и најтеже. Најлакше, зато што уживамо сва права која једна мањинска заједница може да ужива у Румунији, а најтеже зато што водимо борбу сами са собом. То је најтежа борба. Очувати оно што нам је заветно и свето, а то је српски језик. Верујем у нашу саборност, заједништво и јединство. Само тако уз наше српске институције и нашу цркву можемо остварити ове значајне циљеве да за будуће генерације учврстимо стубове националног идентитета, а то су вера, традиција и писмо. На то нас обавезује ово високо признање, а оно је уједно и подстрек да на том путу истрајемо. Није ово само признање Савезу, већ и свима онима који су предано свих ових година својим радом допринели да Савез постане институција вредна поштовања", изјавио је председник Огњан Крстић на свечаном пријему.

„Одликовања треба да буду подстрек да се сви више окупимо око Републике Српске", поручио је председник Милорад Додик.

За доприносе у јачању и развоју свести Републике Српске уручени су и Орден Карађорђеве звезде Републике Српске другог реда, Орден части са златним зрацима, Орден Његоша првог реда, Орден Његоша другог реда, Орден Његоша трећег реда и Орден Крст милосрђа.

За нарочите заслуге учвршћивања и развијања односа између Србије и Републике Српске одликован је бивши председник Републике Србије Томислав Николић Орденом Републике Српске на ленти.

"Од срца вам желим самосталност и независност", поручио је Николић.

Орденом заслуге Републике Српске са златним венцем одликован је прослављени редитељ Емир Кустурица.

"Изузетно је важно да се наша идеја о слободи пројектује кроз очување нашег језика, кроз очување наше цркве, који су заправо били паралелно вододелница нашег народа, и посебно Републике Српске која се налази на најзападнијој тачки на којој наш народ живи", казао је Кустурица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво