Програм подршке студентима

Српски студенти у Немачкој - они који су дошли да студирају из Србије или других земаља, као и они који већ живе у Немачкој, а имају српско порекло, окупили су се у Минхену како би разменили искуства, разговарали о умрежавању, могућностима које имају након што заврше факултете, и информисали се о инструментима подршке које програм "Миграције за развој" нуди.

Студенти су имати прилику да разговарају о значају студирања у иностранству, предностима и потешкоћама које оваква искуства са собом носе, као и о томе колико сопствено искуство са миграцијама може бити од значаја за каријеру.

Бојана Грујичић, студенткиња друге године мастер студија филозофије и неуронауке на Humbolt Univerzitetu у Берлину каже да су оваква окупљања корисна из више разлога.

„Имамо прилику да се упознамо и разменимо искуства, чујемо доста корисних информација једни од других, јер смо на крају сви у сличној ситуацији. Мене је лично веома занимало које су ми опције за повратак по завршетку студија, с обзиром да наредне године планирам да тражим запослење или овде или у Србији. Посебно ми се учинио интересантним програм Returning experts, који омогућава неку врсту ангажовања у Србији које би било додатно на оно које евентуално нађем овде, зато што верујем да је важно да на неки начин допринесемо земљи из које потичемо", истиче Бојана.

Окупљање студената организовали су програм Миграције за развој који се у Србији реализује у оквиру немачко-српске развојне сарадње и Организација српских студената у иностранству (ОССИ).

„Миграције представљају велики потенцијал за одрживи развој обе средине: земље одакле мигрант потиче и оне одакле је мигрант дошао, али и за саме мигранте. Овде говоримо о студентским миграцијама између Србије и Немачке, о младим људима који, желећи боље услове за себе, одлазе у иностранство да студирају, након чега могу да одлуче да остану у иностранству, или и да се врате и допринесу развоју своје земље. Овај програм се бави миграцијама у контексту развоја и нуди механизме подршке уколико се стручњаци одлуче за повратак у Србију, или су заинтересовани да својим знањем допринесу развоју своје земље. Желимо да наше младе људе информисемо о опцијама које имају након завршеног школовања. Управо зато организујемо овакве састанке и надамо се да ће студенти и убудуће бити заинтересовани да присуствују", рекла је Милица Ребић, координаторка сектора Миграције и дијаспора, програма Миграције за развој, који спроводи ГИЗ.

Програм Миграције за развој у фокус ставља дељење знања и искустава стечених у Немачкој и пружа подршку приликом повратка у Србију или сарадње са дијаспором.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво