"Фирентински шал" Весне Радовић роман године у Словенији

Роман "Фирентински шал" ауторке Весне Радовић у издању ИП "Просвета" проглашен је романом године од стране Удружења књижевника српске дијаспоре Словеније, и награђен Златном плакетом и Дипломом. Златник и Диплома већ су уручени ауторки која је ове године у "Просвети" објавила друго издање свог романа, као и збирку поезије "На чају код Љиље Брике".

Роман Фирентински шал је породична и љубавна приповест. Главна јунакиња романа, докторка Ленка Јанковић, рођена у породици старих бокељских капетана, својом причом води нас кроз воду и земљу којом су Млеци суверено владали више од три и по века. На размеђини често супростављених и сукобљених светова, обележеним освајањима, различитим религијама и интересима, смењују се јунаци романа, оличени у обичним малим људима, њиховим судбинама и карактерима.

Повремено се чини као да су ти "слани људи" изронили из самог мора, мирног лии захваћеног невременом, свеједно. Њена кратка младалачка љубав, прекинута првим барикадама и гранатама у Сарајеву, несуђени сликар и амбасадор мале земље у окружењу, његова екселенција Јаков Барух, проналази је након вишегодишњег покушавања да сазна шта је са њом. Наизглед различите, а тако сличне судбине двоје средовечних интелектуалаца, припадника два народа, Српкиње Ленке Јанковић и сефардског Јеврејина Јакова Баруха, оличене у сусрету две сродне душе, осуђене на сталне сеобе, даљине и губитке, омеђене често малограђанским окружењем и неразумевањем, готово филмски смењују се са сликама болне прошлости, вешто замаскиране данашњице и неизвесне сутрашњице, преобучене у скупу одору неолибералног капитализма.

Поетска збирка под насловом На чају код Љиље Брик састављена је из два тематска циклуса: први је посвећен руским песницима и њиховим темама, док у другом делу ауторка пева о рушевинама љубави, оне која је болно прешла из живота у успомену и коју песнички субјект доживљава и опевава као горки талог искуства прошлог времена.

"Да поезија јесте једно изванредно проветравање језика, буђење дубоких магнета међу речима и знаковима, један даровити завеслај хука ума и миља духа, и свих оних заумних и задушних предела, говори нам и рукопис ове најновије књиге песама Весне Радовић, под јако сугестивним и изазовним насловом На чају код Љиље Брик. Сам наслов нас упућује својом асоцијацијом, и својом сугестијом на један како поетички тако и, у географски духовном смислу одређени простор словенства и православља. Сама два ова кључна појма из насловне синтагме, чај, и Љиља Брик, одају и упућују читаоца на тематски круг руског песништва," истиче у својој рецензији књижевник Благоје Баковић.

Иначе, неколико песама из ове збирке већ су награђене на песничким конкурсима у земљи и регион, на којима је ауторка Весна Радовић већ годинама уназад скоро увек међу лауреатима.

број коментара 0 пошаљи коментар