Просвјетина школа српског језика почела са радом

Радно и свечано, као и протеклих година, прве недеље у октобру, почела је у Бечу са радом нова сезона Просвјетине школе српског језика. На десетине малишана, са својим родитељима, уписивало се у школске разреде који се налазе у бечким српским православним црквама.

Централна прослава почетка овог вишегодишњег пројекта допунске наставе, одржана је у цркви Васкрсења Христовог, где су се уз ђаке које је прихватила наставница Сузана Миловановић, окупили и представници Цркве и Просвјете, јавља Просвјета.

Организован је и радни ручак са целокупним тимом педагога и наставника, чији домаћин је био отац Драго Вујић, старешина храма. Посебну част учинила је гошћа, госпођа Зденка Миливојевић из Националног просветног савета Србије, која је поздравила окупљене и одржала радно саветовање са младим тимом Просвјетиних педагога:

"Још једном се захваљујем на гостопримству, а посебно наставницима који су оставили посебан утисак на мене. Њихова младост, енергија и посвећеност, као и ваша из одбора Просвјете су ме мотивисали и дали ми наду да можемо даље градити на томе."

Председник Друштва, Срђан Мијалковић, захвалио јој је на подршци и помоћи, као и оцу Драги Вујићу и Епархији аустријско-швајцарској на челу са владиком Андрејем, који су од почетка уз Просвјету и дају велику подршку у раду.

"И ове године можемо да наставимо са радом, јер су нам многи помогли у томе. Радујем се да је интерес за школу све већи. Као и раније, пројект је подржан и суфинансиран од стране Управе за Дијаспору и Србе у региону, што нам је велика помоћ, а међу новим донаторима књига је је и Завод за уџбенике из Београда, на чему смо свима захвални", рекао је Мијалковић и додао:

"Ипак, мислим да је време да се допунска школа подигне на виши ниво и да буде приступнија нашим грађанима и свим Србима у Бечу и Аустрији. Ових дана разговарамо са пријатељима у Грацу, Линцу, Инсбруку и даље, са намером да их мотивишемо да се организују на сличан начин, па да овакви разреди заживе и тамо. Ми радимо по програму Министарства просвете науке и технолошког развоја Србије, на исти начин као и они чији рад финансира Министарство и Република Србија. Само у Бечу има преко 25 хиљада деце српског порекла у школском узрасту, тако да је овде потреба за учењем огромна, сложили су се саговорници".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво