Отворена изложба српских сликарки у Бечу

У просторијама бечког ресторана "Gabel&Co", 16. септембра отворена је заједничка изложба слика академске сликарке Милице Пауновић и графичког дизајнера Марије Иричанин. Изложба је подржана од стране СПКД "Просвјета" из Беча, а за посетиоце ће бити отворена до 4. новембра 2017. године, када ће бити организовано њено свечано затварање.

Осим представљања радова младих уметница, у идеји о самој изложби је садржана заједничка тежња да се бечкој публици представи део српске културе и традиције. Власник ресторана, господин Влада Радовановић, је врло радо подржао ову замисао, јер се и сам бори за очување српске културне баштине, као и промоцију српске културе у иностранству, јавља Просвјета из Беча.

Публика је, осим у дивљењу уметничким делима младих уметница, могла да ужива у дивном гласу младе певачице Катарине Ковачевић, победнице такмичења Ја имам таленат, коју је на гитари пратио талентовани Александар Ђурић. Програм су на српском и немачком језику водиле проф. Весна Шпирић и мр Сигрид Штиглиц Шекарић.

Марија Иричанин, млада уметница која живи и ради у Бечу, највећу подршку и инспирацију за своје слике налази у својој породици и пријатељима:

„Моје слике представљају моје лично виђење односа међу људима, односа човека према човеку, и емоција, где су лица и очи огледало људске душе. Наша свакодневица нас све више одваја од осећаја припадности, једнакости и повезаности, а иза свих „маски" које смо ставили, остајемо ми сами и наше емоције, дубоко сакривене од других. Боје и облици које користим на својим сликама симболизују емоције, припадност и плодове наших најскривенијих мисли, огледало нас самих", каже Марија.

„У мојим сликама се налазе елементи стварности који су прикривени, редуковани или скроз избрисани. Повод сликања потиче из одређених мелодија (музике) и непосредног дешавања из околине. Основно средство мог ликовног језика је боја - која се негде уклапа, сеце, ломи, спаја... Мотиви су апстрактни - огољени од описа. Асоцијацијску представу желим да дочарам на свом раду са што једноставнијим формама, да бих истакла што сажетију причу, мишљење или лични став о свакодневици," изјавила је млада сликарка Милица Пауновић из Прибоја, која је до сада излагала своје радове на преко петнаест колективних, као и две самосталне изложбе.

Обе младе уметнице се посебно захваљују на подршци ресторану Gabel&Co, господину Станковићу и компанији Rotografix GmbH, као и СПКД Просвјета из Беча.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво