Фестивал дечјег стваралаштва ученика Српске допунске школе у Цириху

У суботу, 1. јула, у Ерленбаху, на обали Циришког језера, одржана је смотра дечјег стваралаштва ученика Српске допунске школе у Цириху којима предају учитељице Јасна Радојичић и Јелена Тодоровић Лазић, а повод је био прослава завршетка школске године.

Циљ ове манифестације је да се младим генерацијама који одрастају и сазревају на овом подручју приближе највиши домети српске уметничке поезије и прозе за децу.

Ученици су током припрема програма у оквиру сваке наставне групе имали прилику да на активан начин упознају свет поезије и прозе српских песника и писаца, стекну вештину лепог казивања и открију сопствене сценске домете.

Свој таленат на завршној манифестацији одважило се да покаже око 100 ученика Српске допунске школе из група у Швамендингену, Афолтерну, Шлирену, Регенздорфу, Винтертуру, Оберглату, Бритизелену, Зебаху, као и из школа Емлтер, Им Гут и Цурлинден у граду Цириху.

Од уважених високих гостију, манифестацији је присуствовао генерални конзул Републике Србије у Цириху Зоран Јеремић, испред Српске православне цркве у Цириху отац Бранимир Петковић, Звонимир Јовановић испред Српског културног савеза Швајцарске, Славица Плавшић и Биљана Михајловић испред Удружења ликовних уметника и писаца, као и велики пријатељи и сарадници Српске допунске школе - власници књижаре "СтаНи" Ковиљка и Зденко Нинковић.

На самом почетку имали смо прилику да кроз презентацију видимо и чујемо преглед бројних и разноврсних ваннаставних активности које су током целе школске године са својим ђацима и њиховим родитељима организовале наставнице Јасна и Јелена.

Између многобројних акција издвајамо ону већ традиционалну, четврту по реду, под називом: „Играјмо за Србију. На њој су прикупљена средства за довршење изградње куће породице Пешић из околине Краљева. У тој акцији хуманитарног карактера учествовали cy ђаци и њихови родитељи као и многобројни донатори.

Након тога деца су са пуно полета, сигурности у наступу, глумачког и музичког дара изводила своје тачке. Оквирна замисао ове оригиналне и програмски садржајно богате манифестације била је ,,На слово, на слово", да би се онда на свако слово азбуке ређале песме познатих песника за децу, драмски скечеви, афоризми, музичке нумере...

Ученици су излазили су на сцену и сјајном интерпретацијом, јасно и лепо изговарали најлепше стихове Јована Јовановића Змаја, Десанке Максимовић, Душка Радовића, Љубивоја Ршумовића, Бране Црнчевића, Драгана Лукића, Мирослава Антића и других знаменитих српских песника и писаца.

У другом делу програма, замишљеном као ,,Ја имам таленат", деца су свирала и певала. Чуле су се песме хора ,,Колибри" - избор из предивног програма за децу уз кога су расле генерације деце у Србији, потом звуци виолине, гитаре и фруле талентованих ученика Српске допунске школе, а носталгичне уздахе измамила је песма ,,Звиждук у осам" Ђорђа Марјановића.
На самом крају приредбе, деци на бини су се придружили и родитељи, учитељице и поједини гости, да би сви заједно јако емотивно отпевали песму ,,Ово је Србија".

Био је ово свакако дан за памћење, својеврстан тријумф српског језика и културе, у коме су младе генерације Срба у Швајцарској показале да им је земља њиховог порекла и те како у срцу. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво