На Нијагари три празника у једном дану

На великом црквеном имању на Нијагариним водопадима, неколико хиљада српских исељеника окупило се на традиционалном,72. по реду, Српском дану, али и да прославе Видовдан и 150-ту годишњицу независности Канаде.

Пре почетка свечаности литургију у цркви Св. Ђорђа служио је епископ канадски др Митрофан, а да овај дан буде свечанији него иначе побринули су се домаћини Дениз Мировић Матеик, председница црквеношколских општина Св. Ђорђа и Св. Архангела Михаила и Александар Павловић, председник Српског покрета обнове, позивајући на Нијагару бројне госте, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Бранка Дикановић Трбојевић.

На бини испод канадске и српске заставе били су Џим Диодати, градоначелник Нијагариних водопада и члан Парламента из ове регије, Вејн Гејтс. По први пут у Канади, на ову прославу стигла је Жељка Цвијановић, председница Владе Републике Српске, а поред ње ту су били и амбасадор Србије у Канади Михаило Папазоглу, амбасадорка БиХ, Ковиљка Шпирић, Спасоје Милићевић, конзул Србије у Торонту, Предраг Терзић, градоначелник Краљева и, у Торонто тек пристигли, нови генерални конзул Србије, Василије Петковић.

Тесла и братимљење

Канадски гости говорили су о доприносу српске заједнице у развоју Канаде, шљивовици, Теслином парку и Булевару Николе Тесле који су подигнути и отворени на иницијативу овдашњих Срба.

Градоначелник Краљева Предраг Терзић подсетио је на велике донације и помоћ коју родном крају шаље Миломир Главчић (путеви, цркве, магнетна резонанца, мост у Краљеву) рекавши да је Главчић био „главни мост при братимљењу Краљева и Нијагариних водопада пре две године."

Председница Владе Републике Српске, Жељка Цвијановић поручила је да ће убудуће бити редовних контаката са овом заједницом у којој су многи пореклом из БиХ и, између осталог, рекла:

„Драго ми је што сте важан чинилац у овом друштву али ми је још драже што волите Републику Српску и Србију. Учествујте у политичким процесима и будите при томе мудри-гласајте за оне људе који подржавају српску заједницу и препознају потребе како РС тако и Србије. Морате учествовати у политичким процесима да не би други описивали какви сте него да сами покажете какви смо и колики је ваш допринос земљи у којој живите".

Уз весеље донације

На штандовима око бине продавани су сувенири, мирисало је прасеће и јагљеће печење, али било је и оних који промовишу важне идеје. Хуманитарна организација Срби за Србе скупљала је и овде донације за градњу кућа сиромашним породицама, а Гордана Лаковић је, поново, прикупљала потписе за петицују да Хамилтон добије средњу школу која ће носити Теслино име.

У музичком делу програма наступиле су фолклорна групе из Виндзора (Опанак), Нијагариних водопада (Студеница), Академија српске народне игре из Торонта али и Синови Кордуна и девојачка певачка група Божури из Киченера.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво