Основан Центар за културну дипломатију и српску дијаспору

Са седиштем у Србији, отворен је Центар за културну дипломатију и српску дијаспору чији су циљеви усмерени ка очувању српског етничког идентитета и промоцији српске културе и бренда. Организација тежи научно-истраживачкој делатности, и усмерена је ка изучавању српске дијаспоре на теоријско-емпиријској основи, каже за Програм за дијаспору РТС-а њен оснивач и председник Дијана Радојковић.

Да бисмо као народ опстали и остали, а склони смо брзој асимилацији у земљама пријема, врло је важан један нови приступ у напорима да очувамо српски идентитет.

"Ми имамо у готово свим земљама, у којима живи наш народ у расејању, школе српског језика, међутим, опште је познато да већ друга и трећа генерација исељеника говори језик земље пријема као матерњи и у властитој породици.

Доведимо у везу ову чињеницу са чињеницом да Роми, или можда Власи не знају своје писмо, али негују своје језике. Врло је важно да ову област сагледамо мултидисциплинарно, поготову са антрополошке, социо-психолошке, географско-демографске, социо-религијске тачке гледишта, тек онда посматрајмо кроз призму економије и међународне политике.

Наравно, једина сврха оваквог вида изучавања дијаспоре јесте примена сазнања у пракси", каже за Програм за дијаспору РТС-а Дијана Радојковић, председница и идејни творац организације.

Поред истраживачке делатности, организација је усмерена на низ програма и пројеката, од којих ће се први реализовати током лета.

„Летња школа под називом Млади дијаспоре у улози неформалних амбасадора Србије је један од првих пројеката, који има за циљ да окупи студенте, дипломце и младе професионалце старости до 30 година, различитих образовних профила, чији се целокупан образовни систем одиграо у иностранству, како бисмо из различитих перспектива сагледали актуелне проблеме и трендове, а потом се и умрежили на транснационалном нивоу низом иновативних пројеката усмерених на културно-економски развој", истиче наша саговорница.

Дијана Радојковић је завршила Филозофски факултет у Београду. Радно искуство стицала је волонтирајући у бројним организацијама. Поред енглеског, говори шпански и италијански.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво