Отворена изложба "Пребиловци" у Ослу

У Парохијском дому Српске православне цркве у Ослу отворена је изложба „Пребиловци“, посвећена страдању мештана тог херцеговачког села, где су усташе у лето 1941. године убиле 820 Срба. Само у једном дану, 6. августа 1941, бачено је у Шурманачку јаму код Међугорја око 600 жена и деце. Угашен је живот у 57 породица.

Идеја о пребиловачкој изложби рођена у душама потомака српских жртава пострадалих у усташкој Независној Држави Хрватској, окупљених око Српског националног друштва Пребиловци и Удружења Јадовно 1941.

Пребиловци су старо српско село у Херцеговини, које се налази на ободу долине Неретве, 5 километара од Чапљине. Претке данашњих Пребиловчана затекли су Турци у селу, приликом освајања Херцеговине у XV веку.

До 1941. године, Пребиловци су били, за херцеговачке прилике, велико и економски јако село у коме је жиело око хиљаду становника. Према изештају жандармерије НДХ, из септембра 1941. године, усташе су тога лета убиле 820 Срба из Пребиловаца. Само у једном дану, 6. августа те године, убијено је 550-600 жена и деце тако што су живи бачени у Шурманачку јаму код Међугорја. Угашен је живот у 57 породица.

"Илиндански покољ" преживело је само 170 Пребиловчана, претежно мушкараца, који су се поново женили и у позним годинама добијали нову децу и давали им имена оних пострадалих. Тако је обновљен живот у селу.

Због ове трагедије, Пребиловци су четврто на светској листи најстрадалнијих села у Другом свјетском рату.

Аутори изложбе су Предраг Лозо и Драгослав Илић, историчари из Бања Луке.

Организатор изложбе уз Српску православну црквену општину свети Василиjе Острошки у Ослу је Српско друштво Рас основано у Ослу још 2010. године. 

У Норвешкој живи значајан број Срба пореклом из Републике Српске, Србије и земаља насталих распадом бивше СФРЈ. Посјетиоци изложбе „Пребиловци" у Ослу имаће прилику да упознају обичне животне приче које сведоче о страдању.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво