Прадеда и отац свима нама

Са благословом патријарха српског Иринеја, на Дан Светог Симеона Мироточивог 26. фебруара, одржана је Светосимеоновска академија у Коларчевој задужбини у Београду.

Велика концертна дворана Задужбине Илије Коларца била је до последњег места испуњена поштоваоцима Св. Симеона Мироточивог, утемељитеља српске духовности и државности. Прва Академија одржана је 1993. године на Дан Св. Симеона.

За протеклих 25 година Светосимеоновску беседу казивали су: српски патријарх Павле, митрополити Анфилохије и Портирије, епископи Игњатије - Андреј и Арсеније, и бројни академици међу којима су: Војислав Ђурић, Владета Јеротић, Љубомир Симоновић, Матија Бећковић ...

За овогодишњу Академију - академик Светлана Велмар Јанковић написала је Молитву Св. Симеону Мироточивог. Казивао је проф. др Ненад Макуљевић, прф. Филозофског факултета у Београду.

Дело Светислава Божића Одзиви Св. Симеону Мироточивом за ову прилику премијерно је изведено. Композиција се састоји из више делова: Оче наш, Јефимија, Херцеговина, Камена успаванка, Гласинчанин и Молитва Св. Симеону и Св. Сави.

Наступио је мешовити хор Радио-телевизије Србије под диригентским вођством Олге Миличевић, а драмске текстове говорио је глумац Борис Комненић.

Св. Симеон Мироточиви упокојио се 13. фебруара (26. фебруара по новом календару) 1200. године. Његове мошти са Хиландара у Србију - у Манастир Студеницу пренео је Св. Сава.

Из гроба на Хиландару никла је благословена лоза, као овоземаљска порука Христових речи:

Ја сам лоза, ви сте грожђе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво