Прослављен рођендан Србије у Бечу

Поводом Дана државности, националног празника Сретења, Амбасада Републике Србије у Бечу је 9. фебруара, у свечаној сали Дипломатске академије, организовала пријем на којем је било присутно око 500 гостију.

Позиву амбасадора Србије у Аустрији Пере Јанковића и сталног представника Републике Србије при ОЕБС-у и другим међународним организацијама амбасадора Вука Жугића, одазвало се близу 500 гостију, међу којима амбасадори и дипломате из међународних организација у Бечу, представници аустријских институција, Српске православне цркве, угледни Срби и представници српских организација, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Весна Димитријевић.

Колико је дипломатски кор велику пажњу посветио српском државном празнику видело се по изврсној организацији и присуству чак стотину билатералних и мултилатералних амбасадора, дипломата и војних изасланика акредитованих у Бечу. Међу многобројним амбасадорима присутан је био и Љубинскиј Дмитриј, амбасадор Русије.

На пријему су били присутни и бројни функционери савезног министарства спољних послова, одбране, привреде, културе и просвете, града и покрајине Беча, посланици аустријског Савезног парламента, привредници, као и представници аустријских и српских медија и дијаспоре. Међу званицама је био епископ аустријско - швајцарски Андреј.

Интонирањем српске и аустријске химне, коју је отпевала професорка на Музичком конзерваторијуму у Бечу, Јелена Крстић, званично је отворен пријем, а гости и званице су потом уживали у специјалитетима српске кухиње, вину и ракији. На великом видео биму све време су приказивани филмови о природним лепотама Србије.

Иако већина амбасада Републике Србије у свету последњих година, није обележавала Дан државности, због штедње, амбасада и мисија у Бечу и ове године успела је да покрије трошкове пријема захваљујући донацијама аустријских компанија WienerStädtische osiguranja, SoraviaGrup, ErsteBank, као и телекомуникационој компанији Mtel Austria.

број коментара 0 пошаљи коментар