Срећнa Српска нова година!

Српска нова година слави се као почетак нове године по Јулијанском календару. Српска заједница широм планете прославиће овај празник организовано, у клубовима и удружењима. Неки ће се у свом дому, уз музику и свечану трпезу, веселити...Многи ће отићи на вечерњу службу у најближи православни храм...Свима који славе, срећна Српска нова година!

Српска православна црква наставила је да слави своје празнике по Јулијанском календару. Велики део популације дочекује Српску нову годину на сличан начин као и Нову годину 1. јануара.

Свечано је и у Београду, док ватромет традиционално припрема Српска православна црква код Храма светог Саве на Врачару, тачно у поноћ, 13. јануара.

Српску нову годину дочекаће весело и српска заједница у региону и свету. Многи ће посетити православне храмове, где свештеници служе празнично вечерње уочи Нове године по старом календару.

Јулијански 1. јануар је у народу познат и као Васиљевдан, Мали Божић и Српска нова година.

Многи обичаји и обреди везани су за Мали Божић, који се сматра завршетком божићних светковина.

Традиција Православне Нове године се задржала у Русији, Јерменији, Украјини, Молдавији, Грузији, Белорусији, Казахстану, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Македонији и Србији.

Срећна Српска нова година!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво