Српска заједница у Лиону одала почаст палим борцима у Великом рату

На дан потписивања примирја у Првом светском рату, 11. новембра 2016. године, Заједница Срба Јужне Француске је полагањем венца одала почаст палим борцима на гробљу Saint Genis Laval недалеко од Лиона.

"Никада их не смемо заборавити. Сећања и историју морамо усадити у омладину која је данас са нама. Слобода није вредност коју можемо измерити, њене су цене превисоке. Она је највећа вредност човечанства", рекао је секретар Скупштине дијаспоре Срба Јужне Француске, Драган Котарац пред заједницом Срба и Француза током комеморације. Ученици српске школе Николај Велимировић из Лиона отпевали су песму Тамо далекo, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Yasmina Zaabi.

Под белим исклесаним обелиском леже 63 српска хероја. Најмлађи српски борац, Стојановић Јанко из Ставрчева, имао је само седамнаест година.

На спомениku је уклесано Срби који су животе дали за њихову земљу, као и забелешка да је 8. маја 1927. на овај споменик положена земља донесена са гробнице Незнаног јунака са Авале.

 Имена 63 пала српска хероја

Из разговора са Велимиром Трапарићем сазнајемо да је листа састављена и преузета из извода матичне књиге умрлих Општине Saint Genis Laval.

"Мој пријатељ, универзитетски професор Велибор Крсмановић, и ја трудили смо се у многим приликама да нашим пријатељима Французима представимо праву слику ствари и врло често смо наилазили на њихово пуно разумевање. Тако у Општини Saint Genis Laval, цело особље нас је примило више него пријатељски и ставило нам на располагање сва документа о српским војницима који су умрли у медицинском центру у том месту. Ту је, у Великом рату, био центар за прихват и лечење савезничких војника које су допремали са фронта. Много српских војника је прошло кроз тај центар, они који би се опоравили враћали су се добровољно на фронт, а они који су умрли, било од рана, било од болести, су сахрањивани на локалном гробљу. О сваком умрлом је сачувана документација, па смо тако професор Крсмановић и ја, дошли до тог историјског списка", појаснио је Велимир Трапарић и нагласио да од рата већег зла нема, а да је рат 1914-18. био зло над свим злима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво