Шпил сонета Саше Мићковића

Српски песник Саша Мићковић, рођен у Аустрији, са тренутном адресом у Паризу, завршио је пету књигу поезије под називом "Шпил сонета".

Књига поезије Шпил сонета изашла је из штампе у Београду, а издавач је Биндер. Рецензију за песме је написао Мирослав Димитријевић, а збирка се састоји од 52 сонета, колико има и карата у шпилу, па је аутор вођен том симболиком и дао име овој стихованој књизи, сазнајемо од самог песника.

Тема која преовладава на почетку збирке говори о Жени, као космичко-земаљском бићу и основном сачинитељу света и живота. Касније се теме разгранавају кроз философске осврте на српску духовност, религију, а аутор нас води и кроз слике природе и рурала.

Неке песме су посвећене Мајци - као симболу доброчинства и рађања, а два сонета су посвећена и врлим песницима, Шантићу и Дучићу.

„Сашини сонети су дубоко у мистерији свеукупног постојања, косомоса, ероса, митологије, али и префињене духовности и љубави... И одиста у Сваком Мићковићевом „сонету-карти" у само 14 стихова стало је много мистичних слика вишеслојних, али и надсвесних акцената, као и сплет новосрочених речи", наглашава Мирослав Димитријевић у рецензији.

Саша Мићковић је у августу 2016. године основао часопис за књижевност и уметност који се зове Уметнички хоризонт (umetnickihorizont.weebly.com).

Часопис до сада има два издања, а аутори који су се нашли на страницама часописа су и Радомир Андрић, Милован Витезовић, др Миодраг Д. Игњатовић, Душан Стојковић, Адам Пуслојић, као и млади писци из групе Млади долазе, који припадају Удружењу књижевника Србије УКС, а основала их је и води их Гроздана Лучић Лалић. У часопису се објављује поезија, проза, афоризми, књижевна критика, осврти, митолошки огледи, интервјуи, а заступљени су и сликари. Часопис ће поред електронског издања ускоро добити и штампани формат.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво