Освештана велелепна црква Светог Луке у Смедереву

Храм Светог Луке у смедеревском насељу Царина, освештао је владика браничевски Игњатије, заједно са владиком западно европским Луком и уз саслужење локалног свештенства. Др Ненаду Јанићијевићу, угледном лекару из Питсбурга у Америци, већинском добротвору Храма уручена је Архипастирска грамата, као и признања појединцима који су помагали изградњу цркве.

Био је то велики дан за грађане Смедерева. Освећена је новоизграђена црква, која је највећа и најлепша у овом делу Србије, сазнајемо од Јасмине Станојев, дописнице Сербиан мирора (Serbian Mirror).

„Црква је посвећена Светом апостолу јеванђелисти Луки, због тога што су његове мошти једно време биле овде у Смедереву. Такође, деспот Стефан је одавде и њему је посвећен један олтар. Освећење цркве је симболичан чин крштења. На тај начин, црква као грађевина симболише живу цркву, која се тако конституише - кроз крштење, миропомазање и свету литургију", рекао је владика Игнатије и захвалио се свима који су помогли да ова црква има данашњи изглед.

Смедерево је после стотину година добило нови храм. Свети Лука, чије име храм носи, био је последњи заштитник средњевековне српске државе, у време када је Смедерево била њена престоница.

Ђурађ Бранковић је 1453. године пренео мошти апостола Луке у Смедерево, одакле су 1459. однете у Босну, а потом 1463. у Дубровник, па у Венецију.

Ова црква у себи има и меморијални карактер подсећајући на историју Смедерева које је имало велику улогу у историји, било је престоница, седиште како културног тако и политичког живота. Падом Смедерева пала је и Србија, а мошти Светога Луке су овде боравиле, а имамо и неколико светитеља из благородне династије Бранковића.

"Господ је благословио наше генерације да дочекамо и овај догађај освећења, као што смо обележили и велике јубилеје 20 векова хришћанства. Из тог разлога је један олтар посвећен Христу Миротворцу, други Богородици Тројеручици поводом осам векова манастира Хиландара, а обележено је и 17 векова Миланског едикта. Имали смо, последњих деценија и ружних, али и радосних догађаја и даће Бог да убудуће само тих, добрих, буде још више, и да благослов Божији буде на свима нама, а и да завршимо цркву, јер и након овога остаје доста посла и сви су позвани да помогну", истакао је старешина Храма Душан Глишић.

Највећи финансијски допринос у градњи нове цркве дао је Др Ненад Јанићијевић, угледни лекар из Америке, чији је почивши отац био свештеник овога краја, кога старији житељи памте као свештеника кога је народ волео, али и народног учитеља који је многе подучио не само да буду добри верници и добри Срби, већ и успешни пољопривредници и воћари. Др Ненад Јанићијевић је иначе један од највећих добротвора и хуманитараца које има српски народ још од Михајал Пупина. Помаже Србе и у Америци и отаџбини. Посебно српску цркву. Један је од великих донатора у градњи Храма Светог Саве у Београду за шта га је почивши патријарх српски господин Павле одликовао највишим орденом Српске цркве - Одликовањем Светог Саве највишег реда. Др Јанићијевич је у време НАТО агресије и бомбардовања Србије донео неупоредиво највећу хуманитарну помоћ српском народу. Врденост лекова и медицинске опреме исказана у царинским декларацијама премашила је 165 милиона долара, а стварна вредност била је неупоредиво већа. Српски лекари памтиће свог колегу из Америке и по помоћи коју им је пружио у време санкција и ограничених путовања у свет, када им је даровао преко 30 хиљада најновијих стручних књига чија је вредност премашила 3 милиона долара. 

Др Јанићијевић је са великим задовољством помогао градњу цркве, а поред тога помогао је и израду иконостаса који је изрезбарен у мермеру, а прекрасне иконе су урађене као мозаик и представљају право ремек дело.

Већинском донатору новоизграђене цркве, Др Ненаду Јанићијевићу, који је за ту прилику допутовао из Америке са супругом др Миленом, уручена је Архипастирска грамата за велики допринос у изградњи Храма Светог Саве.

Захваљујући на урученом признању Владики Игњатију и свештенству новог здања др Јанићијевић је рекао да му је било драго што је био у прилици да помогне градњу тако велелепног здања и да му је драго да су се и други укључили у градњу. Некада су, рекао је Др Јанићијевић, храмове градили цареви и краљеви, а данас их гради народ, предњаче они који дају више ако то могу, а најважније је да свако да колико може.

На посебној свечаности грађанима Смедерева,  владики Игнатију, свештенству браничевске епархије и градитељима, честитке је у име Владе Србије пренео Др Милета Радојевић, директор Управе за вере, а о енормној помоћи Др Ненада Јанићијевића српском народу, говорио је Александар Влајковић, велики познавалац нашег расејања.

Градњу Храма помогле су и фирме Бекамент, Бајица и 16. октобар, више појединаца, а град Смедерево је помогао уређење фасаде.

Импозантни сакрални објекат на Царини, Храм Светог Луке, почео је да се гради 1999. године, а недељном чинодејствовању епископа браничевског, уз саслужење смедеревског свештенства, присуство је велики број грађана и верника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво