Мастер програм за студенте из расејања

Мастер програм Европских интеграција може бити занимљив за иностране, као и наше студенте из расејања, који су завршили основне студије у земљама у којима живе, а имају жељу да дођу на усавршавање у Србију.

Више од 30 година самопрегорног академског рада и искуства, професорку на Правном факултету у Београду, Драгицу Вујадиновић, последњих година одвело је и у савремени тренд високог образовања, као руководиоца Мастер програма Европских интеграција за српске и иностране студенте на енглеском језику.

Заживевши као један од темпус пројеката Европске уније посвећених високом образовању, постао је саставни део редовних студија Правног факултета, Универзитета у Београду.

„Од почетка смо се формирали као тим, али неко тако упоран као ја вероватно је такође био потребан да покрене нешто од нуле, да направи инфраструктуру, да тај пројекат може да функционише са било којим руководиоцем", каже Драгица Вујадиновић, руководилац Мастер програма европских интеграција.

Пропозиције мастер програма су похађање једногодишњег, после завршене четири године студија, или двогодишњег програма за студенте који долазе из земаља у којима основне студије трају три године. Дипломе су двојезичне. У досадашњих седам генерација, од укупно 300 студената, 30 одсто је било из иностранства.

„Ово је осма генерација. На мастер студије су били уписани студенти из преко двадесет земаља, чак 25, и сваке године имамо врсне кандидате. Долазе нам најбољи и излазе са изванредним знањем", каже Сима Аврамовић, декан Правног факултета.

За разлику од других мастер програма, ово је један од најзахтевнијих, јер подразумева интензиван начин студирања, академског писања и истраживачког рада. Током студија, академци обилазе Европске институције у Бриселу, Паризу, Луксембургу и Стразбуру.

„Мислим да је највећи квалитет што је ово једна од ретких ситуација у којем се мобилност студената окренула у правцу Србије, а сада нам долазе страни студенти.  Прошле године их је било троје, а ове године и наша студенткиња из дијаспоре, која је завршила основне студије у Њујорку", каже Драгица Вујадиновић.

„Радила сам у Међународном политичком развоју, и сада имам много више могућности што се тиче европских интеграција. То знање европског права много значи", каже Александра Бјелојевић, студенткиња из Њујорка.

"Овај мастер програм је испунио сва моја очекивања и то је мој први утисак....Током моје професионалне каријере уочио сам да ми недостаје знање о Европском праву и знање о европским институцијама. На овим мастер студијама слушам добра предавања како бих стекао опсежнија знања о Европском праву", каже Христос Зервас, члан атинске адвокатске коморе.

Задовољан је и студент из Малија.

„За мене су ове студије веома важне и програм је врло добар за све студенте. То користи свима нама, професори су изванредни. Све најбоље могу да кажем и драго ми је да сам овде", каже Салиф Траоре из Малија, стипендиста Владе Србије у оквикру пројекта Свет у Србији.

Додатну димензију том Мастер програму даје чињеница да су га препознали у свету, што доказује понуда од пре неколико година Правног факултета Универзитета у Нансију да студенти уз само четири додатна испита и признату мастер диплому универзитета у Београду, добијају као еквивалент и престижну француску диплому.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво