Српска амбасада реаговала на писање бечког дневника

Србија је пре свега проевропски оријентисана и њен стратешки спољнополитички циљ је чланство у ЕУ, наводи се у демантију Амбасаде Србије у Бечу, којим је исправљена грешка у тексту дописника бечког дневника "Пресе" који је тврдио да је у Нишу изграђен руско-српски шпијунски центар.

"Тачно је да између Србије и Русије постоји војна сарадња. Али није исправно да је у Нишу изграђен шпијунски центар. Новинар Пресе прећуткује да српска војска још далекосежније сарађује са јединицама НАТО држава", указује се у коментару заменика амбасадора у Аустрији Горана Брадића.

У Нишу, подсетио је он, налази се заједнички хуманитарни центар, а на тамоссњем аеродрому су стационирани руски авиони и хеликоптери који се користе за гашење пожара у Србији, Хрватској, Босни и Херцеговини и другим местима. Постоји и складиште у којем се, за случај елементарних непогода, налази потребна опрема.

Стратешки спољнополитички циљ Србије је чланство у ЕУ, што је прихваћено од Брисела и Москве, а политичко руководство и шира јавност Србије подржавају приступање Унији, наглашава се у коментару додајући да је Србија географско, културално и економски, као и у свим другим погледима европска земља.

Влада Србије је последњих година, на путу у ЕУ, направила велики напредак, који су поједини новинари и аналитичари превидели, констатовао је Брадић додајући да је Србија већ годинама чланица Програма НАТО "Партнерство за мир", и да постоји одлука скупштине о војној неутралности, што значи да, по узору на Аустрију, Швајцарску и Финску, не приступа ни једном војном савезу.

Да су се сагледали и економски подаци видело би се да теза о "Србији у опасном загрљају Русије" нема основе, јер је највећи инвеститор у Србији управо Аустрија, а најважнији трговински партнер су Немачка и Италија, односно трговински обим са државама ЕУ чини 64 процента укупне трговинске размене, подсећа Амбасада.

Истовремено Брадић наглашава да је неспориво да Србију и Русију веже дуга традиција односа, и да постоје симпатије два народа, које повезују и заједничка вера и историја.

Србија, према његовим речима, се труди да има што је могуће боље односе са суседима, ЕУ, САД, као и државама BRICS-a.

"Могло би се тврдити да је Србија проарапска, пошто Уједињени арапски Емирати инвестирају велики новац у пољопривреду и авиокомпанију, прокинеска, јер Кина подржава велике инфраструктурне пројекте, проаустријска, пошто су аустријске банке доминантне у Србији. Али Србија је пре свега просрпска и проевропска", закључује Брадић у ауторском тексту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво