"Богородица Тројеручица" руском песнику Лошчицу

Светскa православнa књижевнa наградa "Богородица Тројеручица" за 2014. годину, Фондацијe Иванка Милошевић из Чикага, додељена је руском песнику Јурију Лошчицу.

Овогодишњи лауреат је проглашен о Видовдану у Српској народној библиотеци, задужбини Милуна и Наде Николић, у Чикагу. Награда се додељује за целокупно књижевно дело.

„Jуриj Лошчиц заузима изузетно место у књижевном и духовно-културном животу Русије  друге половине  ХХ и почетка XXI века" истакла је Драгица Милошевић, оснивач и председник Фондације.

"Објективно је један од најзначајнијих руских писаца овог доба, који се на велико реализовао у различитим областима стварања захваљујући реткој обдарености и дубокој религиозности"
рекла је Милошевић.

„Његова поезија од почетка инспирисана је стањем атеистичког и богоборачког друштва. Дијапазон мотива код њега је широк - од суптилне интимне лирике до универзалних егзистенцијалних проблема. Али  пре свега се наглашава родољубље и богољубље, тежња ка препороду-преображају преко богопознања", рекао је поводом одлуке Фондације песник Ђорђе Николић, њен потпредседник и уметнички директор.

Добитник Награде се традиционално проглашава о Видовдану у Чикагу, седишту Фондације Иванка Милошевић.

Претходни лауреати су Матија Бећковић (2001), Стеван Раичковић (2002), Атанасије Јевтић (2003), Андреј Вознесенски, Русија (2004), Амфилохије Радовић (2005), Бела Ахмадуљина, Русија (2006), Ана Бландијана, Румунија (2007), Слободан Ракитић (2008), Љубомир Симовић (2009), Милосав Тешић (2010), Иван Чарота, Белорусија (2011), Ганчо Савов, Бугарска (2012) и Милован Витезовић 2013.

Награда ће Јурију Лошчицу бити уручена на јесен у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво