Срби из Чикага уз свој народ

Срби у Чикагу су показали солидарност са својим пострадалим народом у поплављеној Србији окупивши се у великом броју у књижари "Бубамара" и сакупивши за кратко време вредну хуманитарну помоћ која ће бити послата у Србију преко организације "Срби за Србе".

Држављани Србије у Чикагу и њихови пријатељи показали су велико интересовање да помогну жртвама поплава у Србији. Овако је било у јединој српској књижари у Чикагу Бубамари, где људи стално долазе да оставе помоћ. Средства скупљена на овом догађају биће послата у Србију преко организације Срби за Србе.

Власници књижаре кажу да су веома задовољни одзивом.

„Ја сам презадовољна одзивом наших Срба у Чикагу. Ово не може нико сам да ради, ово можемо сви заједно, јер ситуација је катастрофалних размера", каже Биљана Миљковић,  сувласница књижаре.

„За нас је велико задовољство да можемо да отворимо наша врата овим дивним момцима и девојкама који се толико раде и толико труде да помогну што више људима који су у невољи у Србији", каже др Јован Чупић, сувласник књижаре.

Помоћ се прикупља и преко цркава и манастира на територији Чикага након што је апел упутила средњезападна-новограчаничка епархија.

„Нама је било важно да ово организујемо да би наш народ могао да лично донира новац и да заједнички да подршку нашима. Јер тешко је седети кући и гледати вести, а овако можемо сви заједно да подржимо наш народ", каже Петко Петровић, организатор донаторске вечери.

„Очајни смо и тужни, зато су људи и дошли да помогну. Поносна сам на своје пријетеље и грађане Чикага, одушевила сам се колико је људи дошло и отворило своја срца и новчанике да помогну", каже Желимирка Лалушић.

„Сваки град нам је битан, свако има некога у неком граду. Ми одавде дајемо све што можемо, а народ у Србији не стаје, па не смемо ни ми. Радимо све што можемо одавде да им помогнемо, а надам се да ће помоћ отићи најбрже могуће", каже Светлана Петровић.

Генерални конзулат Србије у Чикагу отворио је специјалан рачун за сакупљање помоћи за пострадале.

„Генерални конзулат је отворио још у петак рачун на који сви грађани на територији САД-а могу да уплате. То је јединствен рачун и сви који желе директно да своја новчана средства упуте пострадалим подручјима у Србији, могу то да ураде преко нашег рачуна. У међувремену је омогућено и да се преко пејпала уплате новчана средства за угрожена средства у Србији", каже Дејан Радуловић, конзул жеран Србије у Чикагу.

На хуманитарном скупу у књижари Бубамара прикупљено је 9000 долара за само два сата. Догађаји у Србији привукли су пажњу америчких медија, тако је екипа ABC-ја уживо извештавала са овог догађаја.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво