Српски центар на југу Мађарске

У центру Деске, у близини српске цркве, на Савиндан је отворена обновљена зграда Српског културног, образовног и духовног центра. Нови центар носи име Светога Саве, а настао је на месту где се некада налазила српска школа.

Дешчани су великом брзином, али и напором, стигли до циља који им је до пре неколико година био само сан. Успели су да испоштују рокове који су их обавезали у оквиру ТАМОП пројекта и до задатог рока заврше радове на обнови старе зграде, на чијим темељима су грађевинске радове затпочели  26. септембра. Просто је и сада тешко поверовати да су за нешто више од три месеца успели да изграде једно здање које ће да служи у културне, образовне и духовне сврхе.

На месту поред дешчанске српске православне цркве никла је нова, велелепна грађевина, својеврсни образовни, културни и духовни центар чија изградња је коштала око 135.000 евра. Међутим, то је само део укупних трошкова ширег пројекта који је подржала Европска унија. Коначни износ прекограничног пројекта „Мађарска-Србија", под називом „Сарадња Нови Кнежевац - Деска на пољу образовања" (Еducational Co-operation of Novi Kneževac and Deszk - EDUCO-NKD) износи 394.000.300 евра, а из те суме је у реализацију обнове поменутог објекта утрошено 42.180.000 форинти.

Целодневно празновање Савиндана, односно свечаност којом је на посебан начин обележено отварање обновљене зграде Српског  културног, образовног и духовног центра, отпочела је архијерејском литургијом коју је уз саслужење свештенства служио Његово преосвештенство епископ будимски Лукијан. Црква је била препуна верника, међу којима су се нашла и деца, ученици месне Српске основне школе. Апостол је том приликом читао Данијел Веселинов, ученик дешчанске образовне установе, иначе Новосентиванац.

Уследила је светосавска литија деце која су заједно са својим духовним пастирима и преосвећеним владиком, прешли у обновљену зграду. У једној од просторија где су се налазила славска обележја - икона Св. Саве (прилог Велимира и Миленка Радића), славски колач и кољиво - извршено је освећење просторија обновљеног Српског културног, образовног и духовног центра који је добио име „Свети Сава".

"Ово је несвакидашњи догађај, јер смо овде данас осветили храм културе и храм просвете где ће уз добре педагоге, честите и одане просветаре, одгајати се будуће генерације добрих Срба, а то значи и добрих грађана Мађарске. Уједно, то значи и добрих грађана Европе од којих имамо чему да се надамо", рекао је еписком будимски Лукијан.

У светосавском програму су учествовали забавиштанци из Деске, Сегедина и Новог Сентивана, односно, ученици нижих и виших разреда дешчанске основне школе, као и студенти србистике са Сегединског универзитета.

"Дела говоре више од речи и зато вам честитам на отварању овог центра. Овај догађај и празник на најлепши начин повезују прошлост и будућност, српски народ у Мађарској и Србији и повезују све нас са Европом", рекао је Александар Чотрић, потпредседник Одбора за односе са Србима изван Србије при Народној скупштини Републике Србије.

"Ова грађевина је за мене симбол, а уједно и могућност. Симболише прошлост српског и мађарског народа у Десци, прошлост, садашњост и будућност локалног српског и мађарског становништва", рекао је Ласло Кираљ, начелник села Деске.

Кираљ је потом уручио поклоне Кристифору Брцану, председнику Културно-уметничког друштва „Банат", једном од носилаца пројекта, Чедомиру Адамову, извођачу радова и Ђерђу Коцору, архитекти зграде.

Уследило је потом свечано пресецање врпце и откривање спомен-плоче где су наведена имена приложника. Врпцу су симболично пресекли владика Лукијан, др Иштван Ујхељи и мр Зоран Костић, помоћник министра просвете Републике Србије.

Након свечаних тренутака, сви су обишли учионице и друге просторије где су биле постављене и изложбе: на једном месту поставка радова малишана о Св. Сави, у другој просторији фото-изложба која је сведочила о етапама радова на изградњи, а у трећој изложба о манастиру Хиландару, у организацији новосадског Удружења „Свети Сава" и Културног и документационог центра Срба у Мађарској.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво