Читај ми!

EBU подстиче дигитализацију радија

На самиту посвећеном развоју дигиталног радија који је одржан у Женеви, Европска радиодифузна унија (EBU) објавила је нову техничку препоруку која би мотивисала већу слушаност дигиталног радио-програма широм Европе.

Ову препоруку званично је пренео Хавијер Санчез Перез, који председава EBU стратешким програмом за дигитално радио-емитовање. Препоруку (заведену под редним бројем R138) је одобрио EBU Технички комитет и усклађена је са "Евро-чип" кампањом Европске радиодифузне уније која се залаже да сви нови уређаји буду компатибилни у оба смисла, односно да имају техничку могућност да примају и аналогне и дигиталне радио-сигнале.

Савет EBU предвиђа и адекватно планирање како би се обезбедила што квалитетнија имплементација DAB за све радио-службе. Разматрања укључују будућу експанзију, расположиви спектар, као и исплативост различитих стандарда. Стога, природно је очекивати да препорука фаворизује DAB + због свог напреднијег кодирања. У случају да цео процес крене нежељеним током, постоји и алтернатива будући да је техничка комисија већ одобрила систем дигиталног радија Mondiale као алтернативу.

Бенефити дигиталног радија огледају се и у пропратним функцијама као што су: пропратни текст, слике, програмски водичи, многе хибридне услуге.

У препоруци R138 закључује се да ће договорени датуми искључивања аналогног радија вероватно убрзати примену дигиталног радија широм Европе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво