Почели бесплатни мамографски прегледи испред РТС-а

За жене запослене у РТС-у данас су почели бесплатни мамографски прегледи, од сутра прилику на преглед имаће све заинтересоване жене у Београду.

Проф. др Зорица Милошевић, председница Комисије за скрининг рака дојке Министарства здравља, наводи да ту пре свега мисли на жене од 50 до 69 година.

"Жене у том старосном добу требало би да раде мамографију на сваке две године, тако што их позива њихов дом здравља или се оне саме пријављују за преглед", рекла је Милошевићева.

Наводи да ће у мобилном мамографу испред РТС-а увек бити присутна два техничара и два радиолога, од којих је један из Дома здравља.

"Техничари су обучени да контактирају са женом, да је приме на преглед и ураде на одличном уређају квалитетан снимак. Биће присутна и два радиолога, што не постоји ни у једном другом месту", објашњава Милошевићева.

Додаје да је одазив жена на мамографски преглед у домовима здравља слабији него у осталим местима.

"Тако да смо ми решили да дођемо код жена, овде испред РТС-а, и да на неки начин у наредних 12 дана прикажемо женама како изгледа превентивни преглед", наводи Милошевићева.

Превентивним прегледима откривено више од 800 карцинома 

Прим. др Верица Јовановић са Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" наводи да је до сада током превентивних прегледа откривено више од 800 карцинома.

"Морам да истакнем да су они откривени код здравих жена и да је управо тај превентивни преглед допринео да се болест открије на време", рекла је Јовановићева.

Истиче да је јако важно да се жене које напуне 50 година јаве на превентивни преглед. 

"Министарство здравља је крајем 2012. године покренуло организовани програм скрининга који је базиран пре свега на преглед здравих жена. Јако је важно да жена и ако је здрава, а има преко 50 година дође на превентивни преглед", навела је Јовановићева.

Додаје да је мамографски преглед могуће обавити у 13 домова здравља на територији Београда, и у 35 домова здравља и болница широм Србије.

Благовременим откривањем и одговарајућим лечењем, могуће је спасити девет од десет оболелих жена.

Београђанке овај превентивни преглед претходно треба да закажу преко Канцеларије за скрининг, Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" на телефон 011/ 2684 052 (од 8 до 14 часова). 

Снимања ће се обављати од 13 до 19 часова радним даном и од девет до 19 викендом, а све време ће ту бити присутан и тим стручњака. 

Националну кампању "Рак је излечив", води РТС уз подршку Министарства здравља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво