"Ујединимо срца - за Источну Србију"

Министарство просвете, Фондација "Ана и Владе Дивац", Канцеларија за помоћ и обнову поплављених подручја и РТС потписали су споразум о сарадњи на друштвено одговорном пројекту "Ујединимо срца - за Источну Србију".

Последњи талас поплава био је погубан за неколико општина на Истоку Србије. Основна школа је у Текији била као брана - спречила је већи потоп, зауставила гомилу ишчупаних стабала које је вода носила кроз насеља. У тој одбрани је и страдала.

"Школа је без ученика, што је најгоре. Тежег стања од тога нема - да имамо школу, а да немамо децу. Нажалост, таква је ситуација. Преживали смо катастрофу, сада се трудимо да све то поново доведемо у ред", истиче Михајло Сидерис, директор Основне школе у Текији.

Акција "Ујединимо срца - за Источну Србију", верује се, ујединиће људе и убрзати обнову ове, али и осталих оштећених школа, кућа, покућстава на истоку земље.

"Наш је сад заједнички задатак да збијемо редове, да будемо што је могућно делотворнији и да се придружимо напорима које су родитељи и становници учинили већ у Источној Србији за своју децу. Уверен сам да ћемо успети и сад јер суочени са оваквим злом које нас је снашло сигурно је да је то подстрек да желимо добро", истиче в. д. директора РТС-а Никола Мирков.

У последњих пет месеци Фондација Ана и Владе Дивац обновила је стотину кућа, 6 школа, 3 обданишта, 15 спортских терена. Следећа станица хуманости је Источна Србија.

"Очекујемо исте резултате као што смо имали и претходне, да буде успешна да окупи људе добре воље и да помогнемо људима да превазиђу бар на кратко ове проблеме које су имали у поплавама", каже Владе Дивац.

Школе оштећене у поплави, нада се ресорни министар, биће обновљене до Нове године.

"Оно што се догодило у Источној Србији је мање пропраћено у медијима и због тога је ова акција значајнија. РТС нам је помогао да будемо свугде видљиви, а 'Фондација Ана и Владе Дивац' демонстрира како повезати државну институцију и цивилни сектор и све оне који желе да помогну", наводи министар просвете Срђан Вербић.

Држава је до сада новчано помогла 16.000 домаћинстава, исплаћено је 4 милијарде динара. 218 кућа се гради, а 80 породица добило је новац за зидање нових.

Сада највише посла има на санацији терена у Источној Србији - много штете, а мало времена да се до календарске зиме све санира.

За намену прикупљања средстава за ову акцију отврени су посебни динарски и девизни рачуни, а донатори се могу укључити и прилозима у грађевинском материјалу, намештају или опреми.

број коментара 3 пошаљи коментар
(среда, 19. нов 2014, 20:39)
Drplja [нерегистровани]

Divac

Svaka cast Divcu i njegovoj fondaciji,kao i Nasem svetskom asu Novaku Djokovicu,koji jedini pomazu juznu prugu.Vlada samo razvija Beograd a ostatak Srbije je ne interesuje.I nije uzaludna ona naraodna,sto juznije to tuznije!!!

(среда, 19. нов 2014, 18:54)
источњак [нерегистровани]

србија?

ма, оставите нас на миру, ионако нам ништа не помажете. до нас се путује џадама, као у време Турака, инфраструктура нам је као у Централној Африци (без увреде за Централну Африку). Маните се нас, видите да сами себи помажемо.

(среда, 19. нов 2014, 18:54)
sasa [нерегистровани]

pomoc

setili ste tek sada da pomazete ali zima vec stize a ljudi nemaju kror nad glavom sramota