Генерација 2014: Усавршавање

Да ли студенти нових генерација семинаре доживљавају као начин да прошире знање или тек као још једну "цртицу" у професионалној биографији ? Зашто учесници семинара о покретању приватног бизниса од организатора траже потврду да су похађали тај течај?

Прилика да науче нешто ново или губљење времена? Бројне семинаре и нову генерацију студената дели мноштво изговора и недостатак информација.

„Највећи проблем који видим за студенте наших универзитета је што нису довољно информисани о различитим семинарима и не схватају коју су све то бенефити које могу да имају одласком и похађањем предавања.",  сматра Душан Димић, студент Факултета за физичку хемију.

„Мислим да студенти нису довољно заинтересовани да их похађају у слободно време и да ће се пре  одлучити за неко дружење са пријатељима, изласке", уверена је Ивана Дрецун са Факултета организационих наука у Београду.

Изласци и семинари иду заједно, барем донекле.

"Економијада", "Правнијада", "Полијада" и сличне манифестације, чето су начин да се у професионалној биографији нађе још једна "цртица" о знању стеченом на предавањима (која су саставни део тих путовања)..

Да ли се на ове, вишедневне факултетске семинаре,  иде због доброг провода или усавршавања?

Најчешћи одговори су : "Због забаве, алхохола и провода.", "Коме су још битни семинари и предавања?", "Иде се због забаве пре свега а предавања су у другом плану."

Већина студената одговара и да на таква путовања иду како би се одморили од факултета.

„Студенти су нас питали да ли би могли да добију потврде са тих предавања и радионица. Били смо мало зачуђени, зашто би некоме била потребна потврда да је био на предавању о, на пример, томе како започети сопствени бизнис?", каже Марија Јовановић, из Центра за развој каријере.

Предавачи кажу да се, ако испред себе виде незаинтересовану групу младих, прво запитају да ли је тема добро изабрана. Убрзо потом на ред за преиспитивање дођу студентски мотиви за похађање семинара.

„Постоје помешани мотиви: неко дође да би чуо нешто ново или да разбије монотонију предавања, неко чак и само зато што се договорио да се ту са неким нађе", примећује предавач Дејан Николић.

„Семинари су за студенте још једна "цртица" у професионалној биографији, али не морају бити само то. Нама у "Центру за развој каријере" много значи да студенти похађају што више семинара и радионица а да ли ће то они искористити да то додају у биографију  и да ли ће то њима бити релевантно, то зависи од тога куда ће даље кренути њихова каријера", додаје Марија Јовановић из београдског Центра за развој каријере.

У данашње време довољан је један клик и пријављивање за семинар може да почне - за оне који  збиља желе да науче нешто ново.

„Када посетимо неки семинар, добијамо знање које не можемо нигде да прочитамо, ни у уџбеницима", уверена је студенткиња ФОН-а Ивана Дрецун.

„Оно што ја видим као основно због чега се пријављујем је што увек научим нешто ново,  желим да усавршим своје опште образовање и да касније покушам да то искористим приликом пријављивања за посао или за различите праксе као и у свакодневној комуникацији са људима. ", закључује Душан Димић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво