Генерација 2014: Две дипломе

Представнице “Генерације 2014.” ове седмице су Ивана и Емилија. Откриле су нам због чега су се одлучиле да упишу факултет одмах након већ завршеног факултета, за коју професију ће се одлучити и како људи гледају на оне којима је једна диплома мало.

Ивана Башић има 26 година, након завршеног Факултета политичких наука уписала је Правни факултет у Београду. У представљању, Ивана је прећутала да паралално са Правним факултетом, (на коме има све десетке), завршава и мастер студије на политичким наукама.

Емилија Петронијевић има 24 године, након завршеног Електротехничког факултета, уписла је мастер студије соло певања на Музичкој академији. Емилија је ЕТФ завршила као студент генерације.

Факултет, одмах након факултета, у Емилијином и Иванином случају, био је сасвим известан: „То је кренуло на другој години Политичкух наука, док су се други веома мучили са правним предметима, ја сам их лако давала, били су ми занимљиви и онда сам схватила где ми је место", каже Ивана.

„Волим студентски живот и волим да учим, волим физичку електронику, али волим и да певам. Не бих се осећала испуњено да нисам урадила то", објашњава Емилија.

Да ли лакше спремају испите или су се већ мало умориле?

„Мислим да је добро што сам наставила, што постоји континуитет, јер знам да се људи веома лако одвикну од учења између фебруарског и јунског рока, а камоли када би направили неку дужу паузу од шет месеци, годину дана или више", додаје Ивана.

„Музичка академија је тежа, чини ми се да је теже психички подонети тај напор при певању и при грађењу каријере, док ЕТФ захтева више времена за учење", сматра Емилија.

У Србији је само десет одсто становништва факултетски образовано, па Иванину и Емилијину жељу за још једним факултетом ретко ко разуме.

„Један факултет, одмах за њим и други, мастер студије, одакле ти снага? "- то ми најчешће говоре. Потом, када су видели да ми добро иде, казали су да не одустајем док не добијем обједињену диплому Београдског универзитета", објашњава Ивана Башић.

„Питају ме да ли сам нормална и никоме није јасно јер је посао инжењера веома сигуран", признаје Емилија.

Два индекса, две професије и две љубави. Како изабрати ону праву?

„Волим обе професије. Политичке науке ми свакако користе. Користе ми сада а користиће ми и касније, али ипак мислим да је мој позив- адвокатура", сигурна је Ивана.

„Волела бих док сам млада да се остварим у соло певању, да имам једну лепу сопранску каријеру, и онда када остарим и када дође време- да се склоним са сцене, волела бих да се тада више бавим науком. То је моја љубав од детињства и зато планирам да упишем и докторске студије. Надам се да ће то бити могуће тада, осим ако наука не напредује баш толико да не могу да се уклопим", каже Емилија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво