Генерација 2014: Наши “старт-апери”

Марко, Ђорђе, Раде и Павле нису иста генерација. Студирају на различитим факултетима, не мотивишу их исте ствари, али им је заједничко то што се баве - ”старапом”.

„Стартап" фирме (енгл.: покренути/ започети) су углавном почетничке, технолошке компаније у развоју, које траже пословне моделе на основу производа или услуга које нуде, са циљем остваривања профита", објашњава Марко Мудринић.

"Стартапом" се најчешће баве млади инжењери и програмери који желе да покрену сопствени посао.

Ђорђе Сугарис има 23 године и студира на "Мегатренду":„Са пријетељем сам у спетембру прошле године основао портал "Аутославија", који се бави историјом аутомобилизма у целој бившој Југославији. Фирма је тренутно потпуно непрофитабилна али смо остварили добре везе и сарадњу са Музејем аутомобила у Београду, са Градским саобраћајним предузећем Београд, са Војском Србије и Железницама Србије", објашњава Ђорђе..

Павле Кривокућа има 20 година и студира на Факултету организационих наука. Добра пракса и ентузијазам мотивисали су га да са друговима покрене за сада непрофитабилан "стартап":

„Концепт идеје је апликација за испитивање објективног мишљења корисника на интернету. Форму могу чинити најразноврснија питања. попут утисака корисника о нечијој новој фризури, њихових мишљења о објављеном снимку онога што сте скували и слично ... Наша апликација нуди могућност да добијете заиста објективно мишљење многобројних онлајн корисника, који први пут виде то питање или чују за вас.", објашњава Павле.

Раде Јоксимовић има 24 године и студира на "Сингидунуму". Са 17 година радио је као веб дизајнер, а са 19 је његова плата била у висини просечне. Тада је одлучио да да отказ у фирми у којој је радио и сам покрене посао:

„Почео сам да правим дизајне за одређене интернет продавнице. После само 18 месеци, тим је нарастао на 15 људи који су радили на мом бизнису и убрзо смо добили понуду једне америчке компаније која је откупила нашу платформу. То је било невероватно и одлучио сам да прихватим њихову понуду и да новац искористим за покретање нових ствари", каже Јоксимовић.

Раде додаје да је предност у бављењу овим послом у томе што "млада, предузимљива особа не мора зависи од економске ситуације у земљи."

„Ако имате добру идеју, следиће је и други људи, следиће је и инвеститори. То је неки рецепт који би људи требало да следе", сматра Марко Мудринић.

„Мој савет је да не треба да се чека ништа и да треба смислити нешто што још не постоји и што би могло да користи друштву", додаје Ђорђе Сугарис.

„Можете у друштву неколико другара да покренете неки софтвер који можете да продате глобално. Ако нећете сада, када ћете?", пита своје вршњаке студент Раде Јоксимовић.

У Србији је интересовање за "стартап" порасло у псоледње три године. Постоје и сајтови који информишу, али и они који могу да помогну стартаперима да остваре своје снове.

Шта је Генерација 2014 ?

"Генерација 2014" је национални мултимедијални пројекат Јутарњег програма Радио-телевизије Србије, конципиран тако да путем ТВ извештаја на програмима Медијског јавног сервиса Србије и друштвених мрежа прати активности студената на факултетима и ван њих.
На друштвеним мрежама Фејсбук и Гулгл плус више од две хиљаде пратилаца активно учествује у коментарисању студентских тема и дилема.
Студенти из Србије који су у иностранству, Јутарњи програм и пројекат "Генерација 2014", могу уживо пратити на Сателитском програму РТС- а или путем интернета -"РТС уживо". Посебан подсајт портала Медијског јавног сервиса Србије посвећен је првој и дугој сезони пројекта "Генерација 2014".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво