Привреда и грађани плаћају чак 370 различитих намета

Намета има много, неки су потпуно чудни и зато је готово очекивано што баш нико од анкетираних Београђана није успео да погоди који су то непостојећи порез дописали агилни репортери Јутарњег програма.

Репортери Јутарњег програма РТС-а одштампали су списак свих 370 парафискалних
пореза које плаћамо. Сви су стали на укупно 50 страница папира. И баш нико од анкетираних Београђана није успео да погоди који су то непостојећи порез дописали агилни репортери Јутарњег програма.

Накнада за сливне воде, доприноси за социјално, републичка такса, извод из матичне књиге рођених, крштеница, уверење, накнада за прекомерно коришћење пута..Завртело вам се у глави?

Чекајте, тек смо почели.

Данска већ има порез на брзу храну, Јапан на оне мало крупније. Ни ми не заостајемо. Имамо поприлично пореза, накнада и намета који звуче помало чудно.

Држава од привреде потражује око 370 различитих парафискалних намета, неке плаћају и обични грађани. Шта су уопште парафискални намети?

Јелена Бојовић, директор програма за реформе Националне алијансе за развој локалне економије (Налед) : " Када кажемо парафискални намети, пре свега мислимо на оне намете за које не добијамо адекватну услугу или је не добијамо уопште".


Занатлије плаћају 35 различитих пореза, угоститељи чак 42 различите таксе.


Према истраживању, од намета које су платили привредници током протекле године у државну касу је отишло око 730 милиона евра.

Колико свако од нас на исти начин плаћа држави?  "Око сто евра по особи односно житељу Србије, укључујући и бебе", каже Јелена Бојовић из "Налед"-а

Наравно, да би држава могла нормално да функционише неки од ових пореза су уобичајени, нормални и неопходни.

Проблем је само што је све више оних пореза због којих ми, грађани - не функционишемо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво