Legende - Van Gog

Grupu su 1986. godine osnovali Zvonimir Đukić - gitara, Goran Milosavljević - vokal, Đorđe Petrović - klavijature, Predrag Popović - bas gitara i Srboljub Radivojević - bubanj. Februara 1986. godine objavili su promo singl „Tragovi prošlosti“. Iste godine, na Omladinskom festivalu u Subotici, osvajaju drugu nagradu publike i treću žirija. Debi album koji objavljuju krajem godine prati serija koncerata. Ubrzo prestaju sa radom da bi Zvonimir Đukić - Đule 1990. obnovio grupu.

Ubrzo se pojavljuje singl „Gubiš me" a 1991. godine i album „Svet je moj", na kome se Đule prvi put pojavljuje u ulozi pevača. Pored Đukića, iz originalne postave, ostao je samo Srboljub Radivojević. Na albumu sviraju: klavijaturista Vlada Barjaktarević, basista Aleksandar Barać i veliki broj gostiju. Na sledeća dva studijska albuma, „Strast" (1993) i „Hodi" (1996), grupa je svedena na trio Đukić/Barać/Radivojević. Međutim, nakon toga, Barać je napustio grupu. Polovinom 1998. godine, objavili su mini kompakt-disk sa dve akustične verzije pesme „Polje snova", a 1999. godine izašao je album „Opasan ples". Koncertni disk „Happy New Ear" snimljen je na nastupu u Hali sportova 24. decembra 1999. godine. Krajem 2002. godine izašao je album „DrUnder".

Nakon pauze od četiri godine, sedmi studijski album grupe Van Gog, nazvan „Kolo", pojavio se maja 2006. godine. Osvajaju nagradu MTV „Adrija" za najboljeg regionalnog izvođača. U proleće 2009. godine, izlazi album „Lavirint" koji je za meseca dana prodat u više od 100.000 primeraka. Godine 2014. grupa je ponovo osvojila nagradu MTV „Adrija" za najboljeg regionalnog izvođača. Slede albumi „Ako stanemo, gubimo sve" 2016. godina , „More bez obala" 2019. godina.

 

broj komentara 0 pošalji komentar