Vizija

Institut za fiziku, institucija od nacionalnog značaja

Institut za fiziku nedavno je proglašen za prvi institut od nacionalnog značaja, čime je Srbija, po ugledu na najrazvijenije zemlje koje odavno prepoznaju koncept nacionalnog instituta, dobila novu vrstu istraživačke ustanove u kojoj se obavljaju prioritetna, vrhunska istraživanja i koncentrišu istraživački napori koji mogu da odgovore na ključne društvene izazove.

Institut za fiziku u Beogradu trenutno zapošljava oko 300 ljudi i predstavlja najveću naučnu instituciju u Srbiji u široj oblasti fizičkih nauka i njima pridruženih tehnologija. Od tog broja 120 su istraživači u naučnom zvanju, 80 doktorski studenti i postdoci, 50 je zaposleno u spin-of kompanijama Instituta.

Oko 200 istraživača ovog Instituta učestvuje u 32 nacionalna projekta, a od 2013. godine do danas broje i 103 međunarodna projekta i kolaboracija. Posebno je intenzivna saradnja sa Evropskom laboratorijom za nuklearna istraživanja, CERN, a važni strateški partneri su i Mreža nacionalnih instituta Italije, i najveće naučno postrojenje u Nemačkoj - DESY.

O aktuelnim i budućim projektima i njihovom značaju za razvoj fizike u Srbiji i međunarodnoj promociji postignuća, u današnjoj emisiji govori dr Antun Balaž, zamenik direktora Instituta, sa kojim je razgovarala Marina Zec.

Voditeljka emisije je Jelena Knežević.

broj komentara 0 pošalji komentar
Vizija Vizija

Autor:
Beograd 202

Socio-kulturološki magazin, koji prati savremene društvene fenomene. Emisiju uređuju mr Ljubica Krminac (kultura) i Aleksandra Glovacki (umetnost). [ detaljnije ]