Karađorđe

Gost Riznice je Luka Mičeta, novinar i pisac

"Ni do danas istoriografija nije utvrdila kada je rođen Karađorđe. Kao najraniji datum Karađorđevog rođenja uzima se 1749. godina s obzirom na to da je istoričar Lazar Arsenijević Batalaka, savremenik Karađorđev, u njegovoj biografiji napisao da je on 1814. godine imao oko šezdeset i pet godina. Po nekim istoričarima Karađorđe je rođen najkasnije 1770. godine... Karađorđe je "najverovatnije rođen 3/16. novembra 1762. godine." To je godina koja i stoji na njegovom grobu na Oplencu. Priče o Karađorđevom rođenju prate i mitski elementi. Legenda, koju je u "Serbijanki" zabeležio Sima Milutinović Sarajlija (1791-1847), veli da se na nebu iznad Srbije kada je rođen Karađorđe, pojavila čudna svetlost. Voždov sekretar Janićije Dimitrijević Đurić (oko 1779-1850) takođe svedoči o svetlosti prilikom rođenja vođe Prvog srpskog ustanka: "Kad se Karađorđe rodio u Viševcu, istu noć slučio se jedan Turčin na konaku i posle večere zasnuvši Turčin, čujući plač deteta, zbunjen i uplašen nekim strašnim snovidenijem ... trgnuvši se, poskoči i istrči napolje od straha i vidi od juga ka severu veliko jedno na nebu osvetljenje kao dugu." Turčin po kazivanju Đurića potom blagosilja majku: "Vala, mlada, meni se nešto kazuje: tvoj sin biće veliki junak i veliki čovek, vala, mlada, tvoj sin mora biti veliki čovek i sa mnogim narodima zapovedati. Zbogom ostani, čuvaj dobro sina i pamti dobro što sam ti kazao." (Iz prve knjige Luke Mičete "Karađorđe").

U ovonedeljnoj Riznici o životu srpskoga vožda, njegovom dobu, vaskrsu srpske države govori Luka Mičeta, novinar, pisac, autor dvotomne biografije "Karađorđe".

Autor i voditelj: Dušanka Zeković

broj komentara 0 pošalji komentar
Riznica Riznica

Autor:
Dušanka Zeković

Emisija se bavi kulturnom baštinom (antropologija, etnologija, etnomuzikologija, istorija umetnosti, muzeologija, arheologija, jezik, književnost, mitologija, konzervacija, restauracija...). [ detaljnije ]