Južna Indija

Svet Toda i Manuvana

Za razliku od pešačenja kroz severnu Indiju, gde su staze bukvalno preplavljene turistima sa zapada, u šumama Zapadnih Gata još uvek je tiho, a staze su suviše uske da bi se iko na njima mimoilazio. U ovim predelima, koji su zapadnjacima još uvek gotovo nepoznati, žive plemena Manuvani i Tode.

Kao uzgajivači goveda na visokim pašnjacima iznad prašume, Tode su svoju zemlju dobile u vlasništvo još u vreme radža. Mada na lokalnim tržnicama prodaju mleko i zanatske predmete, Tode se drže mimo spoljašnjeg sveta, najviše da bi očuvali svoj običaj poliandrije, koja je zvanično zabranjena indijskim zakonima i protivi se hinduističkim običajima.

Manuvani čuvaju prašume u kojima obitavaju. Retko kada posežu za drvnom građom, praktikuju strogo vegetarijanstvo, lov je zabranjen, a prašumska divljač je brojna.

U današnjem Putu svile obilazimo svet Toda i Manuvana sa Zapadnih Gata, u društvu južnoindijske umetnice Sube Sankaran i njene grupe „Autorickshaw".

Autor emisije je Ivana Komadina.

Пут свиле

Autor:
Ивана Комадина

Пут свиле, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво