Južna Indija

Svet Toda i Manuvana

Za razliku od pešačenja kroz severnu Indiju, gde su staze bukvalno preplavljene turistima sa zapada, u šumama Zapadnih Gata još uvek je tiho, a staze su suviše uske da bi se iko na njima mimoilazio. U ovim predelima, koji su zapadnjacima još uvek gotovo nepoznati, žive plemena Manuvani i Tode.

Kao uzgajivači goveda na visokim pašnjacima iznad prašume, Tode su svoju zemlju dobile u vlasništvo još u vreme radža. Mada na lokalnim tržnicama prodaju mleko i zanatske predmete, Tode se drže mimo spoljašnjeg sveta, najviše da bi očuvali svoj običaj poliandrije, koja je zvanično zabranjena indijskim zakonima i protivi se hinduističkim običajima.

Manuvani čuvaju prašume u kojima obitavaju. Retko kada posežu za drvnom građom, praktikuju strogo vegetarijanstvo, lov je zabranjen, a prašumska divljač je brojna.

U današnjem Putu svile obilazimo svet Toda i Manuvana sa Zapadnih Gata, u društvu južnoindijske umetnice Sube Sankaran i njene grupe „Autorickshaw".

Autor emisije je Ivana Komadina.

broj komentara 0 pošalji komentar
 Put svile Put svile

Autor:
Ivana Komadina

PUT SVILE, kao jedinstveno “radijsko putovanje”, nedeljom odvodi slušaoce u neku od zemalja povezanih sa tradicionalnim Putem svile, uz aktuelna ostvarenja iz žanra “World music” i raritetne zapise tradicionalne muzike. [ detaljnije ]