Bolnice koje to nisu

Antonio Vivaldi je decenijama bio vezan za instituciju „Ospedale dela pijeta” gde je bio rezidencijalni kompozitor, horovođa, dirigent, učitelj muzike itd.

U današnjoj emisiji Vreme muzike, koju uređuje i vodi Gorica Pilipović, biće reči o tim specifičnim venecijanskim ustanovama koje su imale veliku ulogu u muzičkom životu grada.
U središtu venecijanskog kulturnog života XVII i XVIII veka stajale su četiri velike bolnice - ospedali grandi - zapravo, bila su to i sirotišta, vezana uz odgovarajuću crkvu. Najznačajnija je svakako „Ospedale dela pijeta", koja je prihvatala napuštenu decu, „Ospedale delji inkurabili" (neizlečivi) brinula se o siročićima, obolelim od sifilisa i bivšim prostitutkama, „Ospedale dei dereliti" (napušteni) preuzimala je decu-beskućnike, a „Ospedale dei mendikanti" (prosjaci, lutalice) - leprozne. To je, zapravo, bio razvijeni sistem socijalne pomoći u društvu strogo povinovanom konvencijama, ali zahvaljujući velikoj brizi i naporima nadležnih, to je bio i obrazovni sistem te rasadnik kulture.
broj komentara 0 pošalji komentar