Montenegro vs Crna Gora

Nadomak dijaloga?

Prošlo je tačno dvadeset dana od donošenja Zakona o verskim slobodama u Crnoj Gori i isto toliko dana masovnih protesta protiv istog tog akta. Zahtev za povlačenje zakona proističe iz osećaja ugroženosti i ubeđenja da on donosi najveću moguću štetu najvećem broju pravoslavnih vernika u Crnoj Gori.

Crnogorska vlada ne priznaje ovaj pravni paradoks već i dalje tvrdi da su protesti zasnovani na mitovima o otimanju imovine i izbacivanju Srpske pravoslavne crkve iz Crne Gore a da je zakon donet u skladu sa ustavom, preporukama Venecijanske komisije i najvišim demokratskim standardima.

Raskorak u viđenju istih stvari nadišao je davno pravni pa i verski i zašao u domen političkog spora. Sve to daje za pravo tvrdnjama da je upravo odatle i potekao i da implicira problem demokratskih, ljudskih i građanskih prava bar trećine stanovnika Crne Gore. Upravo o tome, o socio-političkom aspektu, posledicama i mogućem epilogu krize za Rečeno i prećutano govore koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić, profesor Fakulteta političkih nauka Časlav Koprivica i izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević.

Urednik i voditelj emisije je Radovan Pantović.

broj komentara 0 pošalji komentar