Miroslav Miro Radojčić

Miroslav Miro Radojčić, doajen jugoslovenskog novinarstva i dugogodišnji novinar Politike polovinom prošlog veka poslat je u inostranstvo kao prvi dopisnik.

Ostao je zapamćen kao čovek koji je Jugoslovenima otkrio teniski turnir u Vimbldonu, odakle je slao fenomenalne izveštaje spominjući i neizbežne jagode sa šlagom. Počeo je da radi u Politici kao novinar-reporter, izveštavao je sa beogradskih ulica i radnih akcija. Rođen je 1920. godine u Sarajevu, gde je završio Prvu mušku gimnaziju, i to kao najuspešniji đak. Na pragu Drugog svetskog rata sa porodicom se doselio u Beograd. Povodom sto godina od rođenja i dvadeset godina od smrti, današnju emisiju posvetili smo dugogodišnjem dopisniku iz Londona Miroslavu Miri Radojičiću.

Izbor iz tonskog arhiva: Snežana Bićanin   

broj komentara 0 pošalji komentar
Pamtivek Pamtivek

Autor:
Snežana Bićanin

Emisija koja će pokušati da afirmiše bogatstvo Zvučnog arhiva Radio Beograda, u kome se čuvaju zanimljivi, ekskluzivni snimci stvarani tokom celog jednog veka, koliko traje istorija našeg radija. To bogatstvo protokom vremena sve više dobija na vrednosti. U njemu se nalaze zvučni zapisi važnih istorijskih događaja, razgovori sa najvažnijim ličnostima dvadesetog veka, stihovi u interpretaciji najčuvenijih pesnika. Emisija „Pamtivek“ pokušaće da upozna slušaoce Radio Beograda 2 sa nekim od tih retkih snimaka. [ detaljnije ]