Rečnik migracija: jedno moguće tumačenje devedesetih

Nagrada "Lazar Trifunović": Simona Ognjanović "Rečnik migracija: jedno moguće tumačenje devedesetih", katalog izložbe "Devedesete: rečnik migracija"

Tradicionalno, od 1993, svakog 14. januara dodeljuje se "Nagrada Lazar Trifunović" za tekst iz oblasti teorije, kritike i istorije umetnosti. Tako će i ovoga puta, na rođendan eminentnog naučnika i popularnog profesora, koji je preminuo 1983, biti dodeljena nagrada koja nosi njegovo ime.

Organizatori su objavili da je dobitnica nagrade za 2018. godinu Simona Ognjanović kustoskinja Muzeja istorije Jugoslavije za tekst "Rečnik migracija: jedno moguće tumačenje devedesetih" u katalogu izložbe "Devedesete: rečnik migracija" koja je otvorena početkom decembra u Muzeju istorije Jugolavije. Žiri je radio u sastavu: dr Jamina Čubrilo, profesorka na Grupi za istoriju umetnosti Filozofski fakultet u Beogradu, dr Dragana Kovačić, savetnica Narodnog muzeja u Beogradu i dr Nikola Dedić, profesor Fakulteta Muzičke umetnosti u Beogradu.

U svom obrazloženju žiri navodi bitne kvalitete nagrađene studije: "Tekst je zasnovan na problemskom, a ne hronološko-istoriografskom pristupu, i odlikuju ga jasna i uverljiva argumentacija, precizne jezičke artikulacije, te ujednačen interpretativan model utemeljen na suverenom poznavanju postmedijske prirode i heteronomije savremene umetnosti, kao i na konsultovanju literature koja se bavi savremenim društvenim teorijama, neophodnim za razumevanje smisla i značaja angažovane umetničke prakse. Tema koju je Simona Ognjanović obradila u svome tekstu otvorila je i tri bitna problemska gledišta: teorijsko, kulturološko i društveno-istorijsko."

Povodom izložbe "Devedesete: rečnik migracija" gošće Znakova su bile Simona Ognjanović i Ana Panić, kustoskinje muzeja, a ovaj razgovor reemitujemo povodom nagrade "Lazar Trifunović".

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво