Čitač

U emisiji "Čitač" danas govorimo o novim knjigama...

Norveška spisateljica, Maja Lunde (1975) autorka je romana "Istorija pčela". Spajajući prošlost, sadašnjost i budućnost, "Istorija pčela" plete epsku priču o tri generacije pčelara.

Maja Lunde književnu karijeru započela je romanima za decu i mlade i pisanjem scenarija za film i televiziju. Kada se 2015. pojavio roman "Istorija pčela" osvojio je uglednu Nagradu norveških knjižara i postao internacionalni bestseler preveden na brojne svetske jezike. O ovoj knjizi razgovaramo sa prevodiocem, Radošem Kosovićem.

Kristofer Houp, romanopisac, pesnik i novinar rođen je u Johanesburgu 1944, živi i radi u Francuskoj. 70-tih godina prošlog veka, Houp se sukobio sa vlastima aparthejda i napustio domovinu, ipak, sve vreme u njegovim mnogobrojnim nagrađivanim delima, preovlađuju teme koje se tiču rasizma i južnoafričkog društva. I najnoviji roman Kristofera Houpa ,"Džimfiš", bavi se istim temama.

O romanu govori urednik "Geopoetike", Vladislav Bajac, a čućemo i glas Kristofera Houpa.

Predstavljamo roman prvenac britanske književnice, Vesne Marić, "Plava ptica". Njen roman je autobiografska ratna proza koji je probudio interesovanje u svetu i preveden je na više jezika. Od zemalja bivše Jugoslavije za sada je preveden samo na hrvatski jezik. Sa autorkom smo razgovaarali na sajmu knjiga u Puli.

Esej Bojana Belića je jedno razmišljanje o romanu Gintera Grasa "Limeni doboš".

Emisiju Čitač uređuje i vodi Dragana Kovačević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво