Čekajući vetar

Ekološki magazin

Ne morate da budete osetljivi na strogo zaštićene vrste ptica, na čitav mikro kosmos biljnog i životinjskog sveta koji pulsira nadomak grada; ne morate kao pametan turizmolog da turistima prodajete egzotičnu crtu velegrada... Možete da živite okovani betonom, sa maglovitom predstavom o nekim parama koje je Grad zaradio od prodaje močvare i baruština... ili čak nije ni zaradio nego je dao. 'Alo, poplava! Beljarica i Dunav imaju sporazum o nenapadanju. Projektanti su to znali pre sto godina. Beogradska Amazonija je mnogo više od moguće kineske luke.

Neki u svetu su prevazišli koncept vrtova u gradovima - postali su gradovi u vrtu. Mi još sričemo izraz "zelena infrastruktura", ali zaostalost nam je novijeg datuma. Da vratimo zelenilu mesto koje je nekada imalo, a onda da hvatamo priključak sa svetom. Udruženje pejzažnih arhitekata je sve pripremilo - pametna država bi samo prepisala i primenila. 

U klipu sa društvenih mreža vidi se kako maltretira drugaricu. Ono što se ne vidi je da šutira svog psa kad je besna, a besna je često - posebno kad je šutiraju roditelji. Krug koji može da se otvori i rasturi ako mu nađeš početak. Neko će reći: krug nema početak. Pa, kada ga nađeš - više neće biti krug.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević

broj komentara 0 pošalji komentar