Agora

Skriveni federalizam Evropske unije

Da li Evropska unija poseduje sopstvena suverena prava čiji su "suvereni gospodari" države koje su je stvorile i čije subjekte čine građani država članica? O skrivenom federalizmu i novom čitanju ove nadnacionalne strukture, o tome kako se ova nedovršena politička zajednica nosi sa izazovima legitimiteta, demokratije i slobode, analizira prof. dr Bojan Kovačević u studiji, koju je nedavno objavio jedan od najuglednijih izdavača u SAD, pod nazivom: Europe's Hidden Federalism: Federal Experiences of European Integration (Routledge, Abingdon/New York, 2017).

Bojan Kovačević je vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Kao stipendista Vlade Švajcarske napisao je doktorsku disertaciju „Obeležja federalizma u sistemu upravljanja Evropske unije" na Institutu za federalizam u Friburu. Njegovi istraživački interesi uključuju istoriju političke misli, modernu političku teoriju, političke sisteme i teoriju federalizma.

O ovoj knjizi, govorili su na Fakultetu političkih nauka u Beogradu: prof. dr Slobodan Samardžić, prof. dr Dragutin Lalović i prof. dr Bojan Kovačević.

Emisiju uređuje i vodi Snežana Bićanin.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво