Put svile

Božićna trpeza Mediterana

Na Korzici se za Božić sprema palenta od kestenovog brašna, rikote i pančete, u pokrajini Emilija-Romanja kuva se bollito misto, mešavina različitih vrsta mesa, iznutrica i živine, a u Kampanji minestra maritata, "bračna supa" od kopuna, sa ljutim biberom i cikorijom. Baskijci za ovaj praznik rado jedu dinstanu piletinu escabeche de pollo navidad, na Azorima se punjena kokoš sprema po receptu galinha de natal recheada, dok se u Evronu u Trakiji baklava pravi od susama.

Sve ove đakonije samo su delić božićne trpeze Mediterana, kojoj smo posvetili današnji Put svile. Načine na koji se u različitim krajevima ovog podneblja uz bogato postavljen sto proslavlja Božić, otrkivamo u muzičkom društvu grupa Barbara Furtuna, Rassegna, Voce di Corsica, harfiste Rodriga Romanija, gitariste Kustodia Kastela i slepe dive lisabonskih ulica Dona Rose.

Autor emisije je Ivana Komadina.

broj komentara 0 pošalji komentar
 Put svile Put svile

Autor:
Ivana Komadina.

PUT SVILE, kao jedinstveno “radijsko putovanje”, nedeljom odvodi slušaoce u neku od zemalja povezanih sa tradicionalnim Putem svile, uz aktuelna ostvarenja iz žanra “World music” i raritetne zapise tradicionalne muzike. [ detaljnije ]