Hipokratija

Zašto, kad i kako teško oštećeni prirodni kuk hirurzi zamenjuju veštačkim zglobom kuka - tema je današnje emisije

Gost emisije je profesor dr Zoran Baščarević, specijalista ortoped i direktor Instituta za ortopedsku hirurgiju "Banjica" u Beogradu.

Zglob kuka je jedan od najvažnijih zglobova u telu čoveka. On povezuje karlicu sa butnom kosti, fleksibilniji je od svih zglobova osim ramenog, i zato su moguće promene položaja tela u velikom opsegu, a da pri tome ne dođe do gubitka ravnoteže.

Anatomski gledano, po obliku zglobnih površina, zglob kuka pripada grupi loptastih zglobova, koji se odlikuju glatkoćom svojih površina i pokretljivošću u svim pravcima oko jedne obrtne tačke. Zglob kuka ima čašicu koja pripada karlici i glavu koja pripada butnoj kosti, inače najdužoj, najtežoj i najčvršćoj kosti u telu odraslih osoba. Kuk zajedno sa kolenima nosi težinu tela koja se preko glave butne kosti (poluprečnik 2,5 sm) i njenog tela (dugačko je koliko 1/4 telesne visine) prenosi na kolena, što objašnjava pojavu čestih degenerativnih promena koje se javljaju kao plod istrošenosti i starosti.

Ukoliko od pedesete godine pa nadalje zglobne površine u kuku postanu neravne, ili pak dođe do povrede, što je među starijim osobama u oba slučaja vrlo često, onda je ugradnja veštačkog kuka nekad najbolji način lečenja, budući da je tehnika hirurške zamene oštećenog kuka protezom usavršena i da joj je trajanje oko 20 godina.

Emisiju priprema i vodi prof. dr Momčilo B. Đorđević.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара