Novi pogon i nova radna mesta u Bečeju

U Bečeju otvoren novi pogon fabrike Knot Autofleks. Kompanija se bavi proizvodnjom karoserije za motorna vozila, prikolice i poluprikolice. Ukupna vrednost investicije, od osnivanja 2003. godine je 25 i po miliona evra, a u pogon za toplo cinkovanje, koji se danas otvora, uloženo je 7 i po miliona evra. Očekuje se da će posao dobiti oko 740 radnika. Svečanom otvaranju je prisustvovao  predsednik Aleksandar Vučić.

Prethodno, predsednik  Srbije je telefonom razgovarao sa šefom evropske diplomatije Đuzepom Boreljom, koji je najavio skoru posetu Beogradu i Prištini, kako bi sagledao mogućosti za obnovu dijaloga posle formiranja prištinske vlade. Kako je saopšteno, predsednik Vučić je istakao da je Srbija, u skladu sa svojom regionalnom politikom mira i stabilnosti, spremna da nastavi dijalog, ukoliko Priština ukine taksu na robu iz centralne Srbije, koja, osim srpske privrede, ugrožava i svakodnevni život Srba na Kosmetu. Borelj je pozdravio opredeljenje Srbije da sačuva regionalnu stabilnost.

Kako je objavio specijalizovani sajt  Er vižual, Beograd je trenutno 5. na listi najzagađenijih gradova u svetu. Prema podacima naše Agencije za zaštitu životne sredine pod oznakom jako zagađeni su: Beograd, Pančevo, Beočin, Valjevo, Bor, Kosjerić, Niš i Užice. Institut za javno zdravlje Batut preporučuje građanima da ograniče boravak na otvorenom, posebno u jutarnjim i večernjim satima.  Premijerka Ana Brnabić sazvala je hitnan sastanak u Vladi  povodom  zagađenja vazduha u Srbiji, potvrđeno je ER-TE-ES-u. Mediji prenose da su na sastanak pozvani ministri životne sredine, zdravlja i energetike, predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine, Republičkog Hidrometeorološkog zavod, Grada Beograda i  MUP-a.

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je da vlasti moraju da učine više kako bi ohrabrile rađanje i pomogle  mladim porodicama. Ukazao je da su niska primanja glavna prepreka rastu populacije, koja sada broji  147 miliona. Šef ruske države naglasio je da se nacija suočava sa posledicama postsovjetskog ekonomskog raspada, koji je doveo do smanjenja broja novorođenih.

Srbija je tokom prošle godine malo napredovala u zaštiti ljudskih prava, ocenjuje nevladina organizacija Hjuman Rajts Voč u najnovijem izveštaju o ljudskim pravima u svetu.  Ukazuje na oblasti u kojima se očekuje brži napredak, uključujući činjenicu da je dijalog Beograda i Prištine, uz medijaciju Evropske unije, i dalje zamrznut. Suđenja za ratne zločine pred sudovima u Srbiji su, kažu, bila spora, a nedovoljan je napredak u postizanju dugoročnih rešenja za izbeglice i raseljena lica. Ta nevladina organizacija navodi i da je položaj novinara u Srbiji još uvek nesiguran. Medijski pluralizam postoji, ali je, navode, kompromitovan velikim brojem medija  bliskih vladajućoj stranci.

U trećem kolu Evropskog prvenstva, ženska vaterpolo reprezentacija Srbije, igraće protiv Hrvatske. Meč počinje u 16 časova, a prenos je na Drugom programu naše televizije.

U 19. kolu Evrolige, košarkaši Crvene zvezde, u Štark Areni, dočekuju litvanski Žalgiris. Susret počinje u 19 časova. U isto vreme, košarkaši Partizana gostuju italijanskom Trentu, u meču drugog kola Top 16 faze Evrokupa.

Urednik i voditelj Miroslav Vojvodić.

Urednik vesti Tina Amić.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво