Читај ми!

“Norma”

Opera “Norma” italijanskog kompozitora Vinćenca Belinija, prvi put je izvedena na otvaranju sezone u Milanskoj skali, 26. decembra 1831. godine. Libreto je napisao najbolji libretista tog vremena, Feliče Romani, prema francuskoj tragediji u stihovima Aleksandra Sumea “Norma ili čedomorstvo”, koja je aprila iste godine sa velikim uspehom izvedena u Kraljevskom pozorištu Odeon u Parizu.

Romani je kao izvore koristio i svoja ranija libreta za Mairovu operu "Medeja u Korintu" iz 1813, i Paćinijevu operu "Irminsulova sveštenica" iz 1817. godine, kao i motive iz Šatobrijanove poeme u prozi "Mučenici".

Belinijeva "Norma", jedno od najpopularnijih belkanto ostvarenja svih vremena, kao izuzetan spoj uzvišene melodike, vokalnih izazova i dramske snage, na premijeri je doživela fijasko. Publika je bila iznenađena novim dramaturškim postupkom, a pevači iscrpljeni teškim muzičkim i scenskim zahtevima, nisu odgovorili zamislima kompozitora. Neuspehu dela na premijernom izvođenju doprinela je i  klaka u publici, predvođena pristalicama Belinijevog suparnika, kompozitora Đovanija Paćinija. Međutim, posle tridesetak izvođenja, publika je zavolela "Normu" i naročito čuvenu ariju, kavatinu "Casta Diva" iz prvog čina; i finale koje je jedno od najlepših završnica romantične opere. Ova osma po redu Belinijeva opera, od deset koliko ih je komponovao, minula dva veka osvajala je najpre evropske, a potom i sve svetske operske pozornice i do današnih dana ostala u vrhu operskog repertoara. Ne izvodi se često jer zahtevna uloga Norme podrazumeva sopranistkinju specifičnih glasovnih mogućnosti, izuzetne fleksibilnosti, dramske snage, raspona i veštine u izvođenju belkanto bravura, kao i glumački talenat; ukratko - to je jedna od najtežih sopranskih uloga.

U minula dva veka u ulozi Norme pojavile su se velike umetnice - prva je bila Đudita Pasta, potom Marija Malibran, Dženi Lind, Roza Ponsel, Marija Kalas, Renata Tebaldi, Džoana Saterlend, Ana Netrebko, Ćećilija Bartoli, Edita Gruberova, Monserat Kabalje. Naša "nezaboravna Norma" bila je Radmila Bakočević, koja je ovu ulogu tumačila više od 500 puta, najviše otkad je opera napisana. Neke od njih čućemo i u današnjoj emisiji, jer u Goste iz prošlosti stiže nam opera "Norma" Vinćenca Belinija.

Autor i urednik emisije - Mirjana Blažić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво