Vreme sporta i razonode

Dvadeset trećeg juna plivač Vuk Čelić, član Vojvodine, osvojio je olimpijsku normu sjajnim rezultatom u Rimu na trci na 800 metara, oborivši sopstveni rekord u ovoj stazi. Prošlog vikenda održano je i prvenstvo Srbije u ovom lepom i zdravom sportu, Čelić je postao dvostruki šampion države, u disciplinama koje su njegova specijalnost, na 800 i 1500 metara. Više nego jaki razlozi za laki popodnevni razgovor s ovim uspešnim sportistom, koji se - po završetku naporne i uspešne sezone - odmara u rodnom gradu, u `srpskoj Atini`. Zasluženi predah, samo na kratko, prekida radi gostovanja u porodičnom magazinu Radio Beograda 1.

Košarkaši Srbije su zabeležili sjajne rezultate na nedavno završenom Svetskom prvenstvu za veterane i osvojili zlatnu i srebrnu medalju. Na planetarnom takmičenju veterana, odigranom u Espu, predgrađu Helsinikija, šampioni su postali veterani u konkurenciji 45 i više godina, dok su 50-godišnjaci (i stariji) zauzeli drugo mesto na turniru. Ovo nisu prva priznanja za naše starije košarkaše, ali svakako dobro došu kao podrška, inspiracija i uvertira za takmičenje aktuelnih reprezentativaca, ne bismo imali ništa protiv da ponove tako dobre rezultate starijih kolega. O novim uspesima `penzionera u patikama`, koji na parketu igraju skoro kao u najboljim danima, govoriće nam gosti u studiju Radio Beograda 1, članovi `zlatne` selekcije veterana, Ivan Jevđenijević i Lazar Radulović, kao i predstavnik `srebrnog` tima Ljubiša Jovanović. 

Bokserska reprezentacija Srbije završila je tronedeljne bazične pripreme na Zlatiboru, uoči Svetskog prvenstva, koje će se u septembru održati u ruskom Jekaterinburgu. Novi selektor Milan Piperski sa saradnicima je okupio momke s kojima računa za predstojeći šampionat. Momke, uz ostale, paze kondicioni trener Igor Tomašević, kao i bokserski stručnjaci Miodrag Milić, Mane Marčeta i Bratislav Pešić, oni vode računa o `svojim` bokserima, koji su sastavni deo državnog tima. Piperski, nekadašnji bokserski as i sveslovenski prvak, nosilac brojnih trofeja, ističe timski duh na pripremama i veruje u bolje sutra srpskog boksa. Naši najbolji bokseri sada su, posle bazičnih priprema, u glavnom gradu, gde ostaju nedelju dana, selektor će nam ispričati deo onoga što su zamisli on i njegovi saradnici,a biće prilike da evociramo uspomene i na njegovu uspešnu boksersku karijeru, prepunu trofeja.

I ove subote na našem programu pratimo aktuelna dešavanja iz sveta sporta i kulture, javnog i umetničkog života, ali i brojne manifestacije koje se dešavaju širom naše lepe Srbije. Već danas, u Vrbasu se održava drugi `Hart rok festival`, dok u Vrnjačkoj Banji počinju deseti po redu `Dani Bate Stojkovića`. U Lapovu se obeležava 100 godina od kako je na svom mestu crkva Svete Petke. Grupa `Garavi sokak`, pored ostalih rituala, ima i onaj da svakog leta muzicira na letnjoj pozornici u Gardošu, tako će biti i večeras, uverava nas lider grupe Bane Krstić.

Uz ostale, najavljujemo i manifestacije `Trstenik na Moravi`, zatim `Festival vetrenjača` u Kanjiži, kao i međunarodni dečji festival folklora `Licidersko srce` u Užicu. I u Lebanu će biti folklora, pravog, na smotri `U ritmu jablaničkog srca`. U Vranjskoj banji će se održati `Dani karanfila`, preporučujemo i festival izvorne muzike u Prilikama kod Ivanjice, kao i `Mountin Music Fest`, čiji su domačin Divčibare. Od 15. do 18. avgusta merak za sve posetioce Niša - još jedna tradicionalna manifestacija, pod nazivom `Dani bureka`.

Sutra, u Sremskoj Mitrovici dešava se međunarodni `Srem folk fest`. Udruženje `Avanturistička mreža` organizuje `Outdoor Fest Jerma`,na istoimenoj reci kraj Pirota. Od 15. do 19. avgusta su Raške duhovne svečanosti u manastiru Gradac. Skrećemo pažnju i na Slovačke narodne svečanosti u Bačkom Petrovcu. Dani preobraženja obeležavaju se, pored ostalog, i u Brusu i Trgovištu. Dragon Boat kod nas doživljava ekspanziju, ali pored sve većeg broja zaljubljenika u ovaj sport, treba istaći i jednu posebnu ekipu, koju čine žene operisane od kacinoma dojke. Naglasak je na druženju, timskom radu, ali dame se rado i uspešno nadmeću s drugim takmičarima. Sve to u okviru akcije `Veslaj i pobedi`, o kojoj nam govori naša koleginica Zorica Kubiček, takođe učesnica u ovom projektu. 

Real Madrid, klub kojı je kreirao istoriju fudbala, proglašen je od strane FIFA za najboljı klub u 20.veku. Kraljevski klub će po prvi put demonstrırati svoju fudbalsku meteologiju za razvoj mladih igrača u Srbiji, i to u Nišu, dakle- Real Madrid u poseti Realu s Nišave. Karikature o šajkači Gorana Ćeličanina biće predstavljene danas u Kruševcu. Najavljujemo i šesti po redu Kamp klasične muzike u Zaječaru. Šta, kako i koliko jesti u ovim tropskim danima? Na to pitanje odgovor nam ovog popodneva daje Milka Raičević, nutricionista-dijetetičar i porodični aromaterapeut. Čućemo i Petra Teodorovića, mladog tenisera, prvaka Srbije u kategoriji do 16 godina, dvometraša, od pre neki dan i osvajača još jedne medalje u karijeri. Naime, muška teniska selekcija naše zemlje postala je vicešampion Evrope u ovom uzrastu, na takmičenju koje je održano u mestu Le Tuk u Francuskoj. 

U saradnji sa Ministarstvom za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, SK `Vašarište` iz Kragujevca organizovalo je projekat pod nazivom `Za jednake mogućnosti`. Ideja je bila da deca sa dijabetesom i deca koja nemaju finansijskih mogućnosti imaju besplatan boravak na Kampu `Deki 5` ( Kopaonik), koji se ove godine realizovao u tri smene, poslednja se završava upravo danas. Usluge kampa koristila su deca sa dijabetesom, koja su u pratnji stručnog tima ( doktorka, medicinske sestre i tri pratioca) ravnopravno i bezbedno trenirala i uživala kroz edukativne i sportske sadržaje. Valja napomenuti da SK `Vašarište` već osam godina sprovodi aktivnosti pod sloganom `Sportom protiv dijabetesa`, do sada je obuhvatio oko 130 kampera sa ili bez zdravstvenih problema, o čemu će nas detaljnije informisati koordinator projekta Borko Marinković.

Pre tri dana fizički smo se oprostili od Svetislava Vukovića, istinske legende voditeljskog zanata i jednog od ljudi koji će vazda, za vjek i vjekova, biti sinonim za Radio Beograd i našu celu kuću. Perfektni izgovor i dikcija, urođeni šarm, talenat za sve čega se dotakao u životu, spremnost da uvek pomogne kolegama i podeli koji dragoceni savet- to su tek neke od stvari koje su načinile večnim našeg `tata Svetu`, kako smo ga od milja zvali. Od nesuđenog pilota do maga radio talasa, od učesnika u prvom jugoslovenskom foto stripu do osvajača svih mogućih medijskih i esnafskih nagrada, od rodne Štitarice kraj Mojkovca, do vođenja svih najznačajnijih manifestacija u zemlji. Čestit čovek, vrhunski profesionalac, odan suprug, otac i deka - sve to i još mnogo više bio je Svetislav Sveta Vuković, čije ćemo brojne hitove za koje je pisao stihove slušati tokom ovog popodneva, u emisiji koji je s uspehom vodio 16 godina i doneo joj ogromnu slušanost i popularnost. Dokle god je bude, Svetino ime će se pominjati s respektom, poštovanjem, osećajem odgovornosti da se ne naruši ono što su stvarale i kreirale takve legende.

Pratićemo, naravno, učank naših odbojkaša na kvalifikacionom turniru za OI, najaviti duel košarkaša Srbije i Litvanije, pratiti rezultate utakmica fudbalskih šampionata koji su u toku i osluškivati vesti sa svih strana, iz sveta koji nas okružuje. Vitez kulinarstva Milijan Stojanić ove subote javlja nam se iz Guče, pa treba verovati da će i predlog jelovnika za nedeljni ručak biti vezan za neki od specijaltiteta ovog kraja i manifestacije `Zlatna truba Dragačeva`. 

Urednik i voditelj: Željko Stefanović.

 

 

 



 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво