Novosti dana

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se u Predsedništvu sa patrijarhom srpskim Irinejom, uz ocenu da je situacija na Kosovu i Metohiji svaki put kada se sretnu komplikovanija, ali da Srbiji ne preostaje ništa drugo osim da se bori. Predsednik je zahvalio patrijarhu na tome što je crkva uvek uz svoj narod i državu.

Patrijarh Irinej se osvrnuo na poziv Ramušu Haradinaju za saslušanje u Hagu, navodeći da je to "cirkus". Vučić je konstatovao da će se Haradinaj vratiti, a da, nažalost, imamo neke naše koji staju na njegovu stranu i stranu onih koji su proganjali srpski narod. „Nije naša Srbija onoliko slaba koliko je bila, naprotiv, jača je i biće snažnija u svakom pogledu, pre svega ekonomskom", rekao je Vučić, na šta je patrijarh uzvratio da imamo razloga i prava da se borimo.

Povratak premijera privremenih prištinskih institucija u ostavci, Ramuša Haradinaja iz Haga očekuje se danas, a već sutra planira da održi sednicu vlade, javila je KTV, na albanskom jeziku. Radi se o protivustavnoj nameri, navodi ta TV stanica i, pozivajući se na svoje izvore, tvrdi da će sednica biti održana 7 dana pošto je Haradinaj podneo ostavku, u kojoj je naveo da će na čelu vlade ostati do izbora nove.

U prvom obraćanju članovima svog kabineta, novi britanski premijer Boris Džonson je poručio da im predstoji "važan zadatak u ključnom trenutku u istoriji Velike Britanije" i ponovio obećanje da će do 31-vog oktobra izvesti Britaniju iz Evropske unije. Džonson je rekao da nova vlada neće čekati taj datum kako bi započela "fantastičan novi plan" koji na prvo mesto stavlja interese naroda Velike Britanije.

Pariz, London i drugi gradovi širom Evrope pripremaju se za današnje rekordne temperature u okviru drugog toplotnog talasa koji je ovog leta zahvatio kontinent. Temperatura u Parizu mogla bi da dostigne 42 stepena, u Londonu 39, a u Nemačkoj, Belgiji, Holandiji, Luksemburgu i Švajcarskoj očekuje se preko 40 stepeni. Naučnici koji proučavaju klimatologiju upozoravaju da bi talasi vrućina mogli da postanu uobičajeni u delu Evrope sa umerenom klimom, koji za to - kako ocenjuju - nije spreman.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Tina Amić

broj komentara 0 pošalji komentar
Novosti dana Novosti dana

Autor:
Radio Beograd 1

Najpopularnija radijska informativna emisija na našim prostorima decenijama unazad donosi najbrže i najsveobuhvatnije informacije. Svakog dana u 15 sati na Radio Beogradu 1 i na sajtu u Mp3 formatu, 15 minuta po završetku emisije. [ detaljnije ]