Nedeljom za selo

U Srbiji se zahuktava žetva pšenice. Prinosi su relativno dobri, ali ne je kvalitet. Zbog niskih otkupnih cena, Vlada je raspisala poziv za interventni otkup 25 hiljada tona pšenice po ceni od 20 dinara. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović nada se da će to pogurati cenu hlebnog zrna.

Direktor Udruženja Žita Srbije Vukosav Saković kaže da će sve zavisiti od ponude i potražnje, a da našim proizvođačima ne ide na ruku to što je rod pšenice u svetu ove godine značajno povećan.

Zbog visokih temperatura proizvodnja mleka je smanjena. O tome kako da se smanji stres krava izazvan vrućinom razgovarali smo sa stručnjakom za stočarstvo iz Instituta PKB-a Agroekonomik Aleksandrom Miletićem. On kaže da je najvažnije da se životinjama obezbedi dovoljno kvalitetne vode i hrane, kao i provetravanje objekata.

Voćari su nezadovoljni otkupnim cenama bresaka, kajsija i višanja. Proizvođači se žale i na dugotrajne kontrole voća koje bi trebalo da se izvozi u Rusiju.

Organski proizvođači povrća ovih dana najveću borbu vode sa korovima koji ugrožavaju prinose.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Nedeljom za selo Nedeljom za selo

Autor:
Davorka Tešić

Agrarna politika, poljoprivreda i život na selu, to su teme emisije Nedeljom za selo koja se emituje na talasima Prvog programa Radio Beograda od 16. juna 1946. godine. [ detaljnije ]