Vreme sporta i razonode

Vaterpolo je, bez sumnje, jedan od naših najtrofejnijih sportova. Teško je i pobrojati kojim su se sve odličjima okitili naši najbolji igrači na takmičenjima širom sveta, koliko radosti doneli našoj zemlji i ljubiteljima sporta. Čak i kada nisu u ovdašnjim bazenima- haraju planetom. Kapiten našeg državnog tima Filip Filipović tako je četvrti put u karijeri proglašen za najboljeg igrača Evrope. Reprezentacija u utorak igra novi susret sa selekcijom Rumunije u okviru Evropa kupa, koji je zapravo kvalifikaciono takmičenje za Svetsku ligu. Naši su domaćini završnog turnira u junu mesecu, samim tim obezbeđeno im je učešće, pa Dejan Savić želi da isproba sve raspoložive snage- uz njih će, od doajena, biti upravo Filipović, kao i Pijetlović i Mandić. U našoj ekspediciji su, uz ostale, i Marko Radović i Veljko Tankosić, momci s naše naslovne strane, koji su sticajem okolnosti bili akteri nevelih dešavanja na splitskoj rivi prošle subote. O svemu tome razgovaramo s našim gostom u studiju, dolazi nam generalni sekretar vaterpolo saveza Srbije Nemanja Marijan.

Naravno da svi našoj deci želimo mirno i bezbrižno detinjstvo, tako je sa svim normalnim ljudima i pojedinačne ekscese i incidente ne valja nužno povezivati sa šovinizmom. stižu `neki novi klinci`, nadamo se da oni nikada neće spoznati šta znači reč mržnja, već će širom planete širiti pozitivnu energiju, toliko potrebnu na svim ćoškovima Zemljine kugle. Učenici četvrtog tri odeljenja Osnovne škole `Branislav Nušić` iz Beograda uveravaju nas da je to moguće, ispisuju jednu divnu priču, zajedno sa vršnjacima i drugarima iz regiona. Učiteljica Milja Zec priredila im je nezaboravno iskustvo i pružila divnu lekciju o ljubavi među susedima. Uprkos jezičkim barijerama i granicama, ujedinila je svoje đake sa učenicima regiona. Umreženi, razgovarali su, plesali i pevali sa decom iz Crne Gore, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bugarske, Severne Makedonije i drugih zemalja iz okruženja. Oduševljenje na sve strane - i to je malo kada se opisuju efekti takvog poteza, oko kojeg je agilna učiteljica imala punu, iskrenu, zdušnu saradnju svojih kolega. Mnoga deca su se zbližila na ovaj način, uspostavljena su `elektronska` prijateljstva, uz čvrsta obećanja da će se uskoro videti jedni s drugima i da će svi zajedno umeti da sačuvaju svet od pošasti. Milja Zec i učenici beogradske škole Galina Rističević, Bogdan Rajić, Ana Tufegdžić i Lena Janković biće sa nama u porodičnom magazinu Radio Beograda 1. Čućemo telefonom i ljude koji su najviše doprineli ovoj lepoj priči iz BiH i Hrvatske, prosvetne radnike koji šire i propagiraju ljubav.  

S radošću smo primili vest da je naš kolega Veselin Grozdanić dobio nagradu Udruženja sportskih novinara Srbije za životno delo. Istinski profesionalac, majstor svog zanata, kolega za primer, stručnjak za respekt- sve je to Vesko i još mnogo više. U našoj kući je od 1976. godine, uradio je više hiljada prenosa uživo, kako sportskih, tako i onih sa vojnih parada, značajnih političkih događaja, sa poslednjeg ispraćaja patrijarha Pavla. Osvrnućemo se na neka od ovih dešavanja, na priznanja koja je dobio od velikih svetskih medijskih kuća, ali popričati i o memorijalnom turniru `Igrajmo za 16`, čiji je jedan od stubova, osnivača i glavnih organizatora od prvih dana- sutra počinje dvdeseti po redu.  

Sinoć je startovao prolećni deo sezone Super lige Srbije, utakmicom između Vojvodine i Napretka. Pratićemo kretanje rezultata na današnjim susretima, dok će se Vlade Radičević od 16 časova uključivati sa stadiona `Rajko Mitić`, gde se sastaju Crvena zvezda i Vojvodina. Naša ekipa je i u Nišu, gde se igra završnica Kupa Radivoja Koraća- tokom emisije, Slobodan Maletić javljaće se sa prvog polufinalnog duela između FMP-a i Partizana. Smederevo je danas i sutra domaćin finalnog turnira Kupa Srbije za dame, ovaj interesantni sportski događaj za naš program najavljuje Nenad Martić- čelni čovek rukometnog kluba Smederevo, koji je- uz Rukometni savez Srbije- domaćin i glavni organizator. Uskoro će u gradu na Dunavu odlučujuće kup utakmice igrati i muške ekipe.  

Povodom Dana državnosti Srbije, predsednik Aleksandar Vučić odlikovao je Sretenjskim ordenom zaslužne pojedince i institucije u oblasti kulture, medicine, privrede, sporta, nauke i diplomatije, među njima je i Davor Štefanek, trofejni rvač i predsednik Sportskog saveza Srbije, kao i naša najtrofejnija paraolimpijka Borislava Perić-Ranković.U ponedeljak, 18. februara u Galeriji SULUV biće otvorena izložba eksperimentalnog taktilnog stripa Dragane Kuprešanin pod nazivom `Nevidljivi talas`. Treća samostalna izložba Tamare Radusinović traje do 23.februara u galeriji Singidunum. Uključićemo se i u Evropsko klupsko prvenstvo u dvoranskom hokeju za žene, koje se danas i sutra igra na Banjici, naš predstavnik je šampionska ekipa BASK-a. Ovog vikenda održava se još jedna `Slaninijada` u Kačarevu, ova manifestacija postoji još od 1988. godine. Narednog vikenda na redu je nadaleko čuvena `Kobasicijada` u Turiji. Srspko-rusko društvo `Dositej Obradović` iz Pančeva i javno glasilo `Srpsko-ruski glas`, priređuju Festival ruske salate.

U Požarevcu se od 22. februara održavaju amaterske glumačke svečanosti `Milivojev štap i šešir`. Koncert Kamernog orkestra `Muzikon`,sa hitovima `Bitlsa`, `Kvina`, Led Cepelina` i drugih velikih sastava, održava se 21. ovog meseca na `Kolarcu`. Beti Đorđević ima solističko veče u Domu omladine Beograda. Pijanista Bogdan Đorđević predstavlja se u sredu na sceni Dečjeg kulturnog centra u Takovskoj ulici. U izdanju kuće `Kreativni centar`, objavljena je `Velika kutija puna malih knjiga`- najnovije izdanje o Žući, poznatom junaku prve knjige s prozorčićima na svetu. Glumica Lena Bogdanović priča nam o predstavi `Pelikan`, po tekstu Augusta Strindberga, koju če igrati u ponedeljak u Ustanovi kulture `Vuk Karadžić`. 

Povodom Dana državnosti Republike Srbije, u organizaciji Grada Požarevca, Saveza društava inženjera i tehničara grada Požarevca i Narodnog muzeja Požarevac svečano je otvorena izložba "Milutin Milanković - život i delo". Preksinoć je otvorena serija februarskih izložbi u Kulturnom centru Beograda. Veče najlepših stihova svetske i domaće poezije, koje je izabrao i čita Radoslav Rale Milenković na sceni AKUD `Branko Krsmanović`. U ponedeljak, na sceni `Raša Plaović`, Narodnog pozorišta u Beogradu- `Banović Strahinja`, predstava rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini i Šabačkog pozorišta. Marijana Mijanović, operska zvezda, posle glavnih uloga na operskim scenama u Beču, Parizu, Cirihu i drugim velikim evropskim gradovima, predstavlja se kao reditelj, u Beogradu i u Novom Sadu.

U režiji, adaptaciji i dramatizaciji Irfana mensura, u vršačkom Narodnom pozorištu premijerno je izvedena predstava `Naši`, po motivima Miroljuba Nedovića. Bogata sedmica očekuje i posetioce Centra za kulturu u Kladovu. Izložba `Srećna ogledala`, autorke Sanje Ribić- Milivojević, otvorenan je u Ruskom domu i traje do 19. februara. Dvadeset pet godina `Legende` tradicionalno održavaju koncerte na sceni Centra `Sava`, jedan od njih je večeras. `Katabasis`- naziv je izložbe slika Mate Đorđevića u `Galeriji 73` na Banovom brdu. Povodom Svetskog dana turističkih vodiča, u Salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu u sredu Udruženje turizmologa ovog grada organizuje predavanje pod nazivom `Tajland- zemlja osmeha i uživanja`. 

Tokom emisije pratićemo i tok rezultata na utakmicama evropskih fudbalskih prvenstava, aktuelna dešavanja iz sveta koji nas okružuje, kao i informacije iz sveta sporta, javnog, kulturnog i umetničkog života. Vitez kulinarstva Milijan Stojanić obradovaće ljubitelje dobrog zalogaja predlogom jelovnika za nedeljni ručak. Podelićemo i niz nagrada redovnim slušaocima ovog, porodičnog magazina Radio Beograda 1.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović.

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво