Romano Them

U romskoj tradicionalnoj književnosti, je najzanimljiviji njihov odnos prema Bogu. Pobožna nepobožnost je osnovna karakteristika. Bog je od krvi i mesa, kako se veruje. Veliki je gazda. Pa se njemu obraća kao čovek čoveku. U romskom predanju govori se da je Bog ratovao sa njima, tvrde Rade Uhlik i Branko Radičević.

U pesmama ga grde, ljute se na njegovu ravnodušnost prema njihovim patnjama. Odnose se prema njemu kao čoveku kome je dobro i zbog toga zaboravlja sirotinju. Bog nije nedostižan, prema njihovom verovanju.

Kako je Bog zamišljen kod Roma i kakve sve istine on donosi njima, prema verovanju, slušaćete u subotnjem izdanju Sveta Roma, koje su pripremili Dragoljub Acković i Una Beriša.

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Romano Them Romano Them

Autor:
Romska redakcija

Emisija svakodnevno donosi najvažnije vesti iz zemlje i sveta na romskom i srpskom jeziku. Bavi se temama iz života Roma, prikazujući napore i mere koje se preduzimaju za emancipaciju i integraciju ove, najveće evropske manjinske zajednice. Prenosi aktuelnosti vezane za Rome i na specifičan način senzibiliše javnost za probleme ove populacije. [ detaljnije ]