Kod dva bela goluba

"Potomci će biti dostojni naslednici samo ako se svojim delom uzdignu do svojih predaka, a to će moći ako se nauče velikoj dužnosti iz ove povesnice - da veliku domovinu obrade i obogate najboljom kulturom, jer nacionalna kultura vredi toliko koliko je kulturan nacionalizam njen", napisao je vojvoda Petar Bojović u predgovoru monografije posvećene desetogodišnjici pobede, 1928. godine.

Vojvodina porodica doselila se iz Crne Gore, iz Vasojevića kod Andrijevice gde i danas postoji selo Bojovići i nastanila se u selu Miševići. Njegov stric Savo Bojović bio je knez sjeničke nahije, što ukazuje da je porodica bila poznata u tom kraju u prvoj polovini 19. veka.

Vojvoda Petar Bojović proveo je u vojnoj službi više od 46 godina, u ratovima dobijao mnoge bitke "ponekad bio glavni akter, drugi put jedan od ključnih učesnika ili je na neki drugi način uticao na tok događaja".

Bojović je dao doprinos u diplomatiji, politici i ekonomiji. O tome govorimo u ovoj emisiji.

Radio Beograd 1, 20.00

Naslovna strana: vojvoda Petar Bojović

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 25. feb 2015, 12:10) - Jelena Nikolić

Одговор

Поштовани,

Тема емисије била је живот и дело војводе Петра Бојовића. Тачно је да у зборнику радова 23 историчара под насловом „ Живот и дело Петра Бојовића“ који је издао Историјски музеј Србије у сарадњи са издавачем из Нове Вароши, нема текста о војводиној смрти. Што се прећуткивања тиче, упућујем Вас на књигу „У име војничке части“, аутор Раде Рајић. Књигу је издао Војно-издавачки завод 2001. године.

Уредник емисије

(sreda, 25. feb 2015, 01:41) - Snake bgd [neregistrovani]

Niste baš koristili zbornik

Više ste koristili Wikipediju i moj rad. Tačno je da sam ja koristio zbornik ali rečenice upotrebljene u emisiji sam ja konstruisao nakon čitanja zbornika. Deo o nemilom dogodjaju nema u zborniku tako da referenca ne stoji. I zašto ako je taj dogadjaj otkriven se i dalje prećutkuje. Šta je problem komunizma odavno više nema neka njihovo delo izadje na videlo da je stradanje Srbije počelo vojvodinom smrću.

Kod dva bela goluba Kod dva bela goluba

Autor:
Tamara Krstić

Od svog početka, 1968. godine, pa do danas emisija Kod dva bela goluba priča priče o starom Beogradu, njegovim žiteljima, pojavama i događajima, ali i priče o prošlosti ostalih mesta Srbije, i o svemu onome što predstavlja živo jezgro naše tradicije. [ detaljnije ]