Kod dva bela goluba

Hilandarski jeromonah Domentijan o svom učitelju Svetom Savi napisao je:

"Dobra dela ovoga bogoljupca i rodoljupca neizmerna su i bezbrojna, i mi zemaljski ne možemo ih lako znati, a poznata su samo jedinom zdatelju srdaca i onome koji providi tajno: Bogu, koji i našem nerazumlju daje svoju silu."

Jeromonah Domentijan bio je jedan od najznačajnijih srpski pisaca u srednjem veku. Istoričari književnosti nisu uspeli da otkriju njegovo poreklo. Ono je ostalo tajna i verovatno se nikad neće saznati gde je rođen i kako se zvao pre nego što je postao monah.

Nema sumnje da se isticao talentom i kulturom kad su ga hilandarska sabraća izabrala za svog duhovnika, a kralj Uroš I poverio mu pisanje životopisa Svetog Save i Svetog Simeona Nemanje.

Stojan Novaković je napisao da "za sve životopise 13. veka, a naročito za delo Domentijanovo, jednoglasan je sud sviju dosadašnjih ispitalaca, da po svemu zauzimaju prvo mesto u srpskoj književnosti i da su nakit čitave stare slovenske književnosti."

Radio Beograd 1, 20.00

Naslovna strana: Hristos Pantekrator, 13. vek

 

 

 

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 07. jan 2015, 19:59)
anonymous [neregistrovani]

Енглези

Није ни чудо што се Енглези интересују за православље кад се пише овако лепо и сажето, и сам се човек нађе и замисли, а речи се претварају у слике и сећања, што сведочи о пишчевој знанствености и сродствености са људима, морам да употребим ову просту реч, јер је изворна.

Kod dva bela goluba Kod dva bela goluba

Autor:
Tamara Krstić

Od svog početka, 1968. godine, pa do danas emisija Kod dva bela goluba priča priče o starom Beogradu, njegovim žiteljima, pojavama i događajima, ali i priče o prošlosti ostalih mesta Srbije, i o svemu onome što predstavlja živo jezgro naše tradicije. [ detaljnije ]